Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата предприема пътуване в Гърция, Кипър и Лесбос

05 ноември 2021, 14:15 часа • 1284 прочитания

Папа Франциск ще посети Кипър и Гърция следващия месец, съобщи Ватиканът в петък, като ще се върне на остров Лесбос - основно пристанище за влизане на мигранти в Европа.

Пътуването следва посещението в Будапеща и Словакия през септември и идва само пет месеца, след като 84-годишният папа бе хоспитализиран след операция на дебелото черво.

"Папа Франциск ще пътува до Кипър от 2 до 4 декември, като ще посети град Никозия, и до Гърция от 4 до 6 декември, като ще посети Атина и остров Лесбос", заяви говорителят Матео Бруни в кратко изявление.

Откакто встъпи в длъжност през 2013 г., аржентинският понтифекс пътува много, изграждайки мостове с други вероизповедания и изтъквайки основните според него проблеми, като например миграцията.

Първото му пътуване като папа, през юли 2013 г., беше до италианския остров Лампедуза, пункт за разтоварване на мигранти, пресичащи Средиземно море от Северна Африка.

По време на престоя си там той разкритикува "глобализацията на безразличието" по отношение на мигрантите.

През април 2016 г., в разгара на мигрантската криза в Европа, той посети Лесбос, където отпътува за Мория - най-големия мигрантски лагер на континента, унищожен от пожар миналата година.

След посещението си папата взе със себе си в папския самолет три сирийски семейства от лагера до Ватикана в рамките на това, което той определи като хуманитарен жест.

От години Лесбос е основното пристанище за влизане в Европа на търсещите убежище.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес