Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск обяви къде ще живее в случай, че се оттегли

15 март 2024, 14:55 часа • 1905 прочитания

Папа Франциск коментира къде ще живее в случай, че се оттегли. Това стана ясно след като италианският вестник "Corriere della Sera" публикува няколко пасажа от автобиографичната книга на папата, съобщават от пресслужбата на Ватикана.

Има ли условия за оставка?

В пасажите, публикувани в четвъртък, папата изясни, че ако подаде оставка, той няма да избере да бъде наричан „почетен папа“, а просто „почетен епископ на Рим“.

В този случай той щеше да живее в базиликата „Света Мария Майор“, „за да се върне като изповедник и да причастява болните“.

Папата изясни този възможен сценарий в случай на неговата оставка, който по думите му „е далечна хипотеза“, тъй като няма „толкова сериозни причини“ да се обмисля тази възможност. Той отчет, че никога не обмисля тази възможност, „въпреки моментите на трудност."

„Няма условия за оставка“, според папа Франциск, освен ако не възникне „сериозна физическа пречка“, но възможността остава далечна, тъй като папата "е в добро здраве. ОЩЕ: На никой украинец не му хрумва да се предаде: Украинската гръкокатолическа църква към папата

Книгата за папата

Очаква се автобиографията на папата да излезе на 19 март. Тя е озаглавена "Животът. Моята история в историята" и е написана с журналиста от Ватикана Фабио Маркезе Рагона.

В книгата главата на Римокатолическата църква споделя спомени от детството, мисли за служението си като архиепископ на Буенос Айрес и убеждението си, че да служи на най-уязвимите е „това, което всеки мъж или жена на Бога трябва да прави“. ОЩЕ: Продължава флиртът между папата и Кремъл (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес