Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак предупреждение за руска атака срещу най-важното украинско пристанище на Дунав

16 август 2023, 06:16 часа • 3469 прочитания

Голяма група руски военни дронове навлезе в устието на река Дунав и се насочи към украинския пристанищен град Измаил, на границата с Румъния, съобщиха украинските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс. Според информацията в официалния канала в Телеграм на украинските ВВС става дума за дронове клас "Шахед".

В групи в социалните мрежи се съобщава, че системите за противовъздушна отбрана са били чути да изстрелват ракети в зоната край две дунавски пристанища - Измаил и Рени, пише БТА. От съобщенията изглежда, че дроновете са се насочили към Рени, но няма данни за поражения почти 3 часа след предупреждението от украинските ВВС, което означава, че украинската ПВО се е справила.

Губернаторът на Одеска област Олег Кипер призова към 1:30 живеещите в района на Измаил да потърсят убежище, а час по-късно отмени въздушната тревога.

ОЩЕ: Руски дронове летели през Румъния, за да изгорят хиляди тонове украинско зърно (ВИДЕО)

Руски атаки по Измаил, чието пристанище е използвано за износа на зърно, предизвикаха глобално повишаване на цените на храните в началото на този месец. 

Около една четвърт от износа на зърно от Украйна минаваше през украинските пристанища по Дунав, преди Русия да се оттегли от сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море. След това те станаха основен изходен пункт. Зърното се пренася с баржи до румънското пристанище Констанца, а оттам се преразпределя по други дестинации.

ОЩЕ: Русия бомбардира точно до Румъния, Букурещ и САЩ реагираха (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес