Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откритият във Франция вариант на коронавируса не се е разпространил

06 януари 2022, 03:30 часа • 2869 прочитания

Новият вариант на коронавирус, открит за първи път във Франция в края на 2021 година, е имал много шансове да се разпространи, но не го е направил. Това съобщи служител на Световната здравна организация, цитиран от БГНЕС.

Вариантът е под наблюдение на СЗО от ноември насам, посочва Абди Махамуд, мениджър в СЗО на брифинг за пресата. Той е открит приблизително по същото време като Омикрон.

Известен като вариант B.1.640.2 (IHU), той е виновен за заразата при най-малко 12 души в Марсилия. За разлика от други варианти на коронавируса, които са кръстени на букви от гръцката азбука, този път вариантът е кръстен от изследователи от болницата IHU Mediterranee в Марсилия. Именно там по-късно са идентифицирани 12 души с вируса, 7 възрастни и 5 деца. "Твърде рано е да се спекулира с вирусологични, епидемиологични или клинични характеристики на този вариант въз основа на тези 12 случая", казват изследователи в предварителен анализ на генома на варианта.

Вариантът има 46 мутации и 13 деления в генома си, казват от екипа. „Този вирус имаше приличен шанс да причини проблеми, но така и не го направи“, писа в Twitter Том Пийкок от Imperial College London. Той беше един от хората, които първи сигнализираха за появата на Омикрон.

Що се отнася до симптомите, проучване показва, че първият идентифициран случай е развил само "леки" респираторни симптоми. При останалите случаи е доказано, че вирусът засяга горната част на дихателните органи, а не долната – както прави вариантът Делта досега. Затова при новия вариант симптомите не се различават особено от Омикрон – болно гърло, лека кашлица, дрезгав глас.

От началото на пандемията са се развили множество варианти на вируса, но само няколко са продължили да се разпространяват широко. Силно заразният Омикрон в момента се разпространява из Европа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес