Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха „Опакованата Триумфална арка“ в присъствието на Макрон

16 септември 2021, 19:47 часа • 2489 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон участва в откриването на инсталацията "Триумфалната арка в опаковка" в Париж, проектирана от американския художник с български произход Христо Явашев-Кристо.

На церемонията по откриването присъстваха и кметът на Париж Ан Идалго и министърът на културата на Франция Роузлин Башло-Наркин.

Последните работници, завършвайки финалните щрихи, се спуснаха от върха на арката след 17:00 часа. Сега сребърната „опаковка“ е украсена също с червени панделки.

Инсталацията ще бъде отворена за обществеността от 18 септември до 3 октомври.

Опаковането на Триумфалната арка в Париж в сребърна материя, проектирано от Явашев, започна в началото на седмицата.

Кристо и съпругата му Жан-Клод вече са опаковали Pont Neuf в Париж, Райхстага в Берлин и са автори на плаващите кейове в Италия, но мечтата им е била да направят „опаковка“ на Триумфалната арка. Те разработват този проект от 1962 г. насам. Художникът почина през 2020 г., а съпругата му почина през 2009 г., но племенникът им Владимир Явашев сбъдна мечтата им.

Проектът струва 14 милиона евро чрез продажбата на оригинални произведения на Кристо. За да се покрие монумента, са били необходими около 25 000 квадратни метра плат, както и 3 хиляди метра червена панделка, за да изглежда арката като подарък. 95 души са участвали в опаковането.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес