Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От началото на годината: 3,5 млн. ха гори са изпепелени от пожари в Русия (ВИДЕО)

11 юли 2024, 10:53 часа • 701 прочитания

От началото на 2024 г. в Русия са изгорели над 3,5 млн. ха гори. На територията на страната вече са регистрирани почти 6 хиляди огнища на горски пожари, заяви министърът на извънредните ситуации Александър Куренков, по време на съвещание при Владимир Путин (издирван от Международния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца).

Огромни горски пожари бушуват в Русия (ВИДЕО)

Данните

По данните на Авиалесохрана в момента в Русия са активни над 500 огнища на горски пожари на площ от над 1 млн. ха. От тях са локализирани едва 63, т.е. само 12%. 15 от огнищата са активни в близост до населени места.

Още: Палил горски пожари: Румънец е арестуван в Гърция

Пожарникарите

Изданието "Сибир. Реалии" съобщава, че в гасенето на пожарите участват 6 хил. души, т.е. по един човек на огнище. Ситуацията остава опасна заради сухото и горещо време. 

Засегнати

Най-критично е положението в Якутия и Забайкалието. В Якутия площта на горите, унищожени от огъня, вече е над 500 хил. ха. Жителите на Каларски окръг информираха "Сибир. Реалии", че им се налага сами да гасят пожарите, които приближават домовете им. 

Още: Рекорден брой горски пожари регистрирани в Амазония от началото на годината

Пожарите

Горските пожари обхванаха Русия от началото на май месец 2024 г. Извънредно положение заради огъня бе обявено в Тува, Хабаровския край, Забайкалието и Бурятия.

Най-лошото предстои: Гърция се бори с десетки горски пожари

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес