Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 19 май Франция отваря културни обекти и ресторанти

29 април 2021, 18:52 часа • 1535 прочитания

Френските кафенета, ресторанти, кина и други културни обекти и бизнеси, които са затворени от 30 октомври поради пандемията Covid-19, ще бъдат отворени на няколко етапа от 19 май, това заяви президентът Еманюел Макрон пред регионалните френски вестници. Кафетата и ресторантите обаче ще трябва да изчакат до 9 юни, за да могат да обслужват клиентите си на закрито.

Макрон също така обяви график за вдигане на вечерния час във Франция, който превърна френските градове в призрачни след 19:00 часа.Той добави още, че полицейския час ще бъде постепенно облекчен - до 21:00 ч. на 19 май и до 23:00 ч. на 9 юни - преди да бъде напълно отменен на 30 юни. Франция е към края на третия си национален локдаун, като през последните дни някои ограничения вече отпаднаха.

След тримесечно затваряне основните училища отново бяха отворени в понеделник. През следващата седмица предстои отварянето и на средните училища, както и отпадането на ограниченията за пътуване из страната.

Решението е приветствано от французите, Макрон заяви, че е време френското общество да се върне към стария си начин на живот.

Но хората трябва да останат "внимателни и отговорни", добави още той.

Макрон, който се очаква да бъде преизбран през следващата година, беше остро криткуван, след като отхвърли призивите на медицинските експерти за трети локдаун, два месеца по-късно обаче той най-накрая отстъпи.

В интервюто за регионални медии той защити методите си за справяне със здравната криза. "Бяхме просветени от науката и взехме решението да дадем приоритет на човешкия аспект преди всичко", каза той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес