Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оставяни ли са възрастни от старчески домове в Лондон без медицинска помощ в пандемията?

05 август 2021, 08:05 часа • 1804 прочитания

Британските здравни власти са разработили тайна Стратегия, според която при пандемия възрастните над 70 г. няма да бъдат лекувани в името на по-млади граждани. Това пише в. "Дейли телеграф", който твърди, че разполага с документа, съобщава БГНЕС. На възрастните в старческите домове пък направо ще им бъде отказвана лекарска помощ, посочва дори медията. Отказът от медицинска помощ се обяснява с необходимостта да се предотврати сривът на здравната система.

Документът е бил приет още през 2016 г., - далеч преди появата на коронавируса. Според него, в случай на "мащабна" грипна епидемия, министърът на здравеопазването може да оправомощи лекарите да дадат приоритет на някои пациенти пред други или дори да откажат лечение. Здравните власти в страната се кълнат, че не са използвали документа при настоящата пандемия, въпреки че някои факти сочат точно обратното. Макар и британското правителство да се кълне, че домовете за възрастни хора никога не са били поставяни на заден план, за времето на пандемията от коронавирус, над 42 000 души са починали в такива домове в Англия и Уелс.

По-рано стана известно, че британските здравни служби са инструктирали ръководствата на старчески домове „да не реанимират“ своите пациенти, за да избегнат запълването на легла в болниците, пише "Дейли телеграф", като се позовава на собствено разследване. Бившият главен съветник на Борис Джонсън, Доминик Къмингс, каза, че не всички пациенти с коронавирус са получили лечение. Засекретените документи описват случаи, в които лекарите са сортирали пациентите си по "вероятност за оцеляване", а не по "нужда от медицинска помощ".

Според д-р Муса Куреши, който оповести част от засекретените документи, е „непрофесионално“ да се пази тази информация в тайна от лекарите. От британското правителство отричат съществуването на подобни документи.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес