Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем души открито се борят да станат председател на Европейския парламент

12 януари 2017, 14:07 часа • 1428 прочитания

Общо седем от осемте кандидати за следващ председател на Европейския парламент се сблъскаха в открит дебат помежду си, организиран от изданието Politico. Кандидатите за поста на Мартин Шулц са бившият еврокомисар по транспорта Антонио Таяни от Европейската народна партия (ЕНП), Джани Питела от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (бивша ПЕС), Хелга Стивънс от Европейските консерватори и реформисти, бившият белгийски премиер Ги Верховщад от Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), Елеонора Форенца от Европейската обединена левица/Северна зелена левица, Жан Ламбер от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс, Пиерникола Педичини от Европа на свободата и директната демокрация и Лаурентиу Ребега от Европа на нациите и свободите. От тях отсъстваше само Педичини.

Уникалното в случая е, че за пръв път се води открита кампания за поста на председател на ЕП. По време на дебата бяха разисквани много въпроси, но като цяло всички кандидати застават зад тезата да се дадат повече правомощия на Европейския парламент чрез изменение на договорите за ЕС.

Според представителя на АЛДЕ Ги Верховщад, който води доста шумна кампания, евроскептиците от Италия в Европейския парламент вече не протестират срещу еврото и това е голям успех. Той се пошегува с Антонио Таяни и Джани Питела, като каза, че щом Европейската народна партия не иска социалист, а бившата ПЕС не иска някой от ЕНП, значи трябва да бъде избран либерал. Питела пък обясни, че Таяни не трябва да бъде избиран, защото така ЕНП ще контролира и Европейския парламент, и Европейската комисия, и Европейския съвет, макар че в ЕП ЕНП има само 30% от депутатските места. Таяни опонира, че има доверието на колегите си евродепутати, след като 450 от тях го подкрепиха за вицепредседател на ЕП, а това е повече, отколкото имаше Мартин Шулц като председател на парламента.

Кой ще е новият председател на Европейския парламент ще е ясно в края на следващата седмица (16-20 януари), когато ЕП ще реши въпроса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес