Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН за военнопленниците: Изключителна руска бруталност, украинците отвръщат

02 октомври 2024, 18:00 часа • 2635 прочитания

ООН излезе с пореден доклад относно ключови събития в сферата на човешките права в Украйна - за периода от 1 юни до 31 август 2024 г.

Изтезания

В доклада са представени общият обхват и мащаб на случаи на изтезания и малтретиране, на които са подложени военнопленниците след пълномащабното нахлуване в Украйна на руската армия, което започна на 24 февруари 2022 г. От 24 февруари 2022 г. представители на ООН са интервюирали 377 украински военнопленници, включително 24 жени, освободени от плен на Руската федерация и 434 руски военнопленници, включително една жена.

Още: Първите думи на украинския боец, който загуби речта си заради изтезанията в плен (ВИДЕО)

Подробни и последователни разкази за изтезания или малтретиране в арестите на Руската федерация са предоставени от 169 от общо 174 украински военнопленници. Разказите им са потвърдени от други източници на информация. От интервютата става ясно, че изтезанията или други форми на малтретиране са широко разпространени по време на разпитите и през всички етапи на пленничеството. Цели групи украински военнопленници са били подлагани на тези злоупотреби в различни центрове за държане в плен в множество региони в рамките на окупираната територия на Украйна, характеризиращи се с бруталност.

В доклада се отбелязва, че обществени фигури в Руската федерация изрично призоват за нечовешко отношение и дори екзекуция на украински военнопленници, често използват дехуманизиращи термини в публичния дискурс и чрез държавните медии. 

Украински военнопленници

От март 2023 г. OHCHR (Службата на Върховния комисар за правата на човека) е провела интервюта със 169 украински военнопленници (всички мъже). Констатациите показват, че руските власти систематично са подлагали украински военнопленници на изтезания, малтретиране и нечовешки условия на държане в плен.

Още: "Половин година я изнасилваха": Как сексуалното насилие се превърна във военна тактика за руснаците

Мъченията и украинските военнопленници

Украински военнопленници описват, че са били подложени на широк набор от методи на изтезания или малтретиране. Повтарящите се методи включват: тежки побои, използването на електрошок, задушаване, поставяне в продължителни стресови позиции, прекомерно напрежение, лишаване от сън, симулирани екзекуции, заплахи за тежко насилие над пленения или неговото семейство и унижения.

В много случаи извършителите са използвали инструменти като електрошокови апарати, военни телефони, палки, пластмасови тръби, дървени чукове, оръжия, клещи и ножове, за да извършват тези действия, а понякога и насъсквали кучета да нападат военнопленници.

Сексуално насилие

Интервюираните също често съобщават, че са били подложени на форми на сексуално насилие по време на плен, включително изнасилване, опит за изнасилване, заплахи за изнасилване и кастрация, побои или прилагане на електрически ток върху гениталиите, многократно насилствено разголване и сексуализирано унижение.

Още: Още 13 руски войници вдигнаха бялото знаме: Останали без вода (ВИДЕО)

Атаки с кучета

Проучването показва, че изтезанията или малтретирането на украински военнопленници от страна на руските власти е широко разпространено по време всички етапи на плен и разпит. 147 от интервюираните съобщават, че са били подложени на така наречените „побои за добре дошли“. Идентифицирани са 38 места, в които са се извършвали такива жестоки побоища по време на приемане на военнопленници.

В някои от случаите на насилие са използвани кучета за атаки и сексуално насилие, включително принудително разголване на цели групи военнопленници по време на процеса на приемане. Наситени с изключителната бруталност, тези процедури са извършвани с цел пречупване на духа на пленените.

Още: Поредно показно варварство: Руснаците екзекутираха с меч украински военнопленник (СНИМКИ 18+)

Нечовешки условия 

Интервюираните описват и нечовешките условия на тяхното пленничество. Идентифицирани са 69 места, в които условията изглеждат нечовешки. В някои случаи степента на нечовешките условия могат допълнително да представляват форма на изтезание. Според интервюираните военнопленници на повечето места, в които са били държани, е липсвала храна. Пленниците често съобщават за лошо медицинско обслужване, те се страхували да поискат медицинска помощ, тъй като могли да бъдат пребити за искането си. Установена е още и лоша хигиена, липса на отопление и топли дрехи, недостатъчно легла и пренаселеност на местата, в които пленените са държани. 

Глад, бой, издевателства: 2 години 24-годишна украинка е разкарвана по руските затвори (СНИМКИ и ВИДЕО)

Местата

Руската федерация интернира украински военнопленници предимно в места за лишаване от свобода и за продължителни периоди време, в нарушение на Женевска конвенция. Въз основа на интервюта с украински военнопленници са установени 60 неофициални или транзитни места, от които 76 официални учреждения, в които са били настанени украинските военнопленници. 45 от тях са разположени в окупираните от Русия райони в Украйна и 31 в Руската федерация. Официалните учреждения включват следствени сгради, наказателни колонии, места за временно задържане (често полиция или арест), палаткови лагери и военни бази и офиси.

Честота и продължителност

Украински военнопленници описват, че са били подложени на изтезания и малтретиране не само веднъж или два пъти, а многократно, често ежедневно/седмично, по време на плен, продължаващ до 12 месеца в различни учреждения. 143 военнопленници съобщават за изтезания и малтретиране в повече от едно място за интерниране, някои на до шест места.

Още: Украйна си върна още 103-ма защитници от руски плен (СНИМКИ)

Смъртни случаи поради изтезания и малтретиране

Между 1 март 2023 г. и 31 август 2024 г. е документирана смъртта на десет украински военнопленници и един задържан от медицински персонал (всички мъже) в местата за плен. Смъртта е настъпила в резултат на изтезания, лоши условия на плен или неадекватно медицинско обслужване. Тези инциденти са се случили в девет различни окупирани региона на територията на Украйна и Руската федерация. Освен това са известни и опити за самоубийство, с един документиран случай на самоубийство.

Отказ на достъп

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна, Руската федерация отказва достъп до украинските военнопленници. Повечето интервюирани (134 военнопленници) споделят, че не са били посещавани от независими наблюдатели по време на плен. В едно от учрежденията в Руската федерация, няколко интервюирани посочват, че администрацията е укрила голяма група военнопленници, докато е предоставила на останалите затворници по-добро лечение преди посещение от независими наблюдатели.

Прокурори от Руската федерация редовно посещават учрежденията, въпреки това 59 интервюирани заявяват, че военнопленниците не смеят да се оплакват поради заплахи от пазачите и са живели в атмосфера на страх.

Още: След повече от 2 г. в руски плен: 49 украинци се завърнаха у дома (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски военнопленници - отношението към тях

Между 1 март 2023 г. и 31 август 2024 г. са проведени поверителни интервюта с 205 руски военнопленници (всички мъже). От 205 руски военнопленници, интервюирани от март 2023 г., 104 са предоставили последователни и подробни разкази за изтезания или други форми на малтретиране. С малки изключения такова малтретиране е настъпило в началния етап на плена. Установени са случаи на тежки побои, заплахи за смърт и физическо насилие и в по-малка степен използване на електрически ток. Въпреки това, в почти всички случаи, изтезанията и малтретирането са били преустановени, когато затворниците са изпратени в официалните места за интерниране, където условията като цяло са в съответствие с международните стандарти.

Още: "Всеки ден ни биеха": Какво е преживял украинец в руски плен

Изтезания и методи: Къде и какви

Основните методи на изтезание и малтретиране включват тежки побои, включително счупване на коленете и ставите, заплахи за смърт или физическо насилие и в по-малка степен употребата на електрошокове. Извършителите са използвали различни предмети, включително гумени палки, алуминиеви или дървени бухалки/чукове и електрически устройства, като автомобилни батерии. Освен това десет интервюирани съобщават, че са били подложени на сексуално насилие, включително упражняване на насилие върху гениталиите и заплахи за изнасилване. 

По-голямата част от случаите на изтезания или малтретиране на руски военнопленници (докладвани от 87 интервюирани) са се случили на неофициални или транзитни места, включително гаражи, мазета или частни къщи. Те обикновено се използват от фронтовите части на украинските въоръжени сили или от службите за сигурност, разположени в Донецка, Харковска, Херсонска, Киевска, Луганска и Запорожка области. 

Според руските военнопленници случаите на изтезания и малтретиране до голяма степен стават по време на началните етапи на пленничеството. 32 интервюирани разказват за изтезания или малтретиране на повече от едно транзитно място. С редки изключения малтретирането спира, когато военнопленниците пристигат в официалните центрове за плен. Някои от пленниците съобщават, че медицинските лица, които са ги преглеждали, са давали нареждания нараняванията да бъдат записани като получени на бойното поле.

Още: Руски прокурори поискаха до 24 години затвор за украински военнопленници от "Азов"

Спазени като цяло права на руснаците

Констатациите показват, че процедурните гаранции и минималните стандарти като цяло са били спазвани на официалните места на задържане в плен в Украйна, като руските военнопленници са имали възможност да се свържат със семействата си чрез писма и кратки телефонни разговори. Освен това те са получили и достъп до адвокати по наказателни дела срещу военнопленници и редовни посещения от международни и национални наблюдатели.

Подобряване на условията за руснаците

Установено е, че украинските власти продължават да подобряват условията и гаранциите в местата за интерниране, като например възможността за телефонни разговори. От Главната прокуратура на Украйна съобщават, че към 16 август 2024 г. са образувани 5 досъдебни разследвания за възможно малтретиране, както и умишлени убийства на руски военнопленници, по чл. 434 и 438 ("нарушения на правилата и обичаите на войната") от Наказателния кодекс на Украйна. Въпреки това нито един човек не е получил засега призовка във връзка с тези разследвания.

Още: Руски военни: Дайте ни един пленен украински военнопленник да направим жертвоприношение

Жертви сред цивилното население на Украйна

Според доклада броят на цивилните жертви се е увеличил значително през отчетния период. Най-малко 589 цивилни са били убити убити (324 мъже, 238 жени, 14 момичета и 13 момчета) и 2685 ранени (1353 мъже, 1155 жени, 104 момчета и 73 момичета) между 1 юни и 31 август 2024 г. в резултат на насилие, свързано с конфликта, което представлява 45% увеличение спрямо предходния тримесечен период.

Най-смъртоносният месец

Юли 2024 г. е най-смъртоносният месец за цивилни от октомври 2022 г., главно поради широкомащабни руски ракетни атаки в Украйна на 8 юли 2024 г. Повечето цивилни жертви (98%) са причинени от използването на експлозивни оръжия с широкообхватен мащаб на действие в населени места. По-голямата част от жертвите (89%; 518 убити и 2411 ранени) са на територия, контролирана от правителството на Украйна. Действителните стойности вероятно са по-високи, тъй като някои съобщения за цивилни жертви все още очакват потвърждение. Липса на достъп до окупираната територия от страна на Русия и ограниченият достъп до райони в близост до фронтовата линия правят пълната проверка трудна в много случаи.

Още: "На колене пред Украйна": Украинските пощи с нова култова марка (СНИМКА)

Граждански щети в Руската федерация

На 6 август 2024 г. редовни части на украинските въоръжени сили започнаха трансгранично нахлуване в района на Курск, в западната част на Руската федерация, граничеща със Сумска област в Украйна. Руските власти съобщиха, че от 6 август до 24 август най-малко 12 цивилни са били убити и 201 ранени от атаки, предприети от украинските въоръжени сили. Установени са имената на четирима цивилни (трима мъже и една жена), които са били убити и трима цивилни (един мъж, една жена и едно момче) - ранени на различни места в Курска област.  Обстоятелствата около инцидентите се проверяват. 

Украинските и руските власти съобщиха, че хиляди хора са били евакуирани от двете страни на границата поради неотдавнашното засилване на военните действия в района.

Още: ООН: Над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия

Препоръки на ООН към Русия

Сред основните препоръки към Руската федерация са спазването на международните конвенции, свързани с човешките права и по-специално при воденето на военни действия, защитата на цивилни лица и отношението към защитените лица. Призовава се и за провеждането на бързи, задълбочени и безпристрастни разследвания на всички предполагаеми случаи на изтезания или малтретиране на военнопленници, включително смъртни случаи в ареста, като се гарантира, че извършителите са подведени под отговорност. Препоръчва се и преустановяването на използването на експлозивни оръжия с широкообхватно действие в населени места и стриктно картографиране на местоположението на мини, така че засегнатите райони да могат да бъдат незабавно разчистени.

Още: Зеленски призна: Водим война на територията на агресора (ВИДЕО)

Препоръки към Украйна

На Украйна се препоръчва да провери дали при задържането на военнопленниците се спазват международните конвенции свързани с тях, както и подобряването на системите за докладване и жалби и мерките за предотвратяване на изтезанията. В доклада се посочва още и препоръка за приемане на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс на Украйна във връзка с ратифицирането на Римския статут на Международен наказателен съд (в Хага) и изменения към него.  Необходими са и ефективни мерки за гарантиране, че никой няма да бъде обект на дискриминация въз основа на религия.

Препоръки към международната общност

И на двете страни се препоръчва въздържане от по-нататъшни нарушения, като се призовават и други независими наблюдатели да имат възможно най-пълен достъп до всички райони на Украйна, окупирани от Руската федерация, включително местата на задържане, за да се улесни цялостното наблюдение и отчетност.

Призовава се и подпомагането на участници, предоставящи психологически услуги и други видове подкрепа на жертвите и оцелели от тежки нарушения на човешките права, включително сексуално насилие, с внимание към съответните потребности на жените, момичетата, мъжете и момчетата, както и оказване на грижи и хуманитарна помощ за хората, засегнати от войната, включително тези, които са вътрешно разселени.

След 2 години в руски плен украинските бойци са като излезли от Аушвиц (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес