Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН иска разследване на изнасилвания в Буча (18+)

12 април 2022, 16:45 часа • 11670 прочитания

Жителите на освободените украински градове обвиняват руските военни не само в грабежи и плячкосвания, но и в изнасилвания на мирни жители. Главната прокуратура на Украйна е започнала разследване на първия подобен случай. А правозащитници и доброволци събират други доказателства.

ВНИМАНИЕ! Статията не се препоръчва за лица под 18 години и хора с чувствителна психика!

В Буча руските военни държали в мазе около 25 момичета и жени на възраст 14-24 години и редовно ги изнасилвали. Девет от тях са забременели, разказва украинският омбудсман Людмила Денисова.

„Войниците им казали, че ще ги изнасилват, докато не изгубят всякакво влечение към мъжете и загубят желание да имат деца“, разказва пълномощникът по човешките права на Украйна пред ВВС.

Сигналите за насилие постъпват на горещата линия и в Telegram. Една 26-годишна жена раказва, че 16-годишната ѝ сестра била изнасилена на улицата пред очите ѝ. Нападателите крещели: „Така ще бъде с всички нацистки проститутки“, уточнява Денисова.

Омбудсманът отбелязва, че жертвите може да са повече, тъй като не всяка се осмелява да съобщи за случилото се. Някои жени се обадили на горещата линия, за да получат психологическа помощ, и без тяхното разрешение да се разкрие тази информация е невъзможно официално да се регистрира фактът на престъплението.

Жителка на село Малая Роган в Харковска област разказва как руски войник взел дъщеря ѝ и я изнасилил в училището.

"Беше около полунощ. Тя се върна някъде в седем сутринта. Цяла нощ не спах, притесних се, че я е убил. Той я завлече в класна стая на втория етаж, насилвал я цяла нощ. Инжектирал ѝ наркотици, казал, че няма да усети нищо. Порязал ѝ бузата, шията. Изнасилвал я, ръгал я с пистолет навсякъде, искал да я убие. Отрязал с нож косата ѝ. Дъщеря ми не може да говори, все още е в тежко състояние“, разказва жената.

Историята, разказана от майката на жертвата, е записана от правозащитната организация Human Rights Watch в доклад. Освен момичето от Харковска област, в доклада се споменават още три факта за сексуално насилие от страна на руските военни в Мариупол, както и в селата на Черниговска област.

ОЩЕ: Клането в Буча: Близките продължават да намират и разпознават тела (ВИДЕО 18+) 

Разказът на Елена от окупирания Херсон е записано от журналисти от агенция France Press. Жената също споделя, че е била изнасилена от руски войници.

"Дори не успях да се прибера. Влязоха иззад вратата. Не успях да вдигна телефона. Не успях да направя нищо. Просто ме хвърлиха мълчаливо на леглото, мълчаливо ме съблякоха. В четири сутринта просто си тръгнаха. Не разговаряха помежду си", казва тя.

Още повече факти за сексуално насилие от страна на руските военни срещу украински жени започнаха да се появяват след освобождението на населените места в района на Киев. На видео, заснето от украинските военни в село Богдановка, е напълно изгоряла къща, до нея - тялото на убит мъж.

„Мъжът се опитал да защити семейството си. Той е роден през 1985 г. Млад мъж фактически. Бил е застрелян с пистолет в собствения си двор“, казва Андрей Небитов, началник на полицията в Киевска област.

След това, съобщават от полицията, руски войници изнасилили съпругата на убития.

„Жената се прибрала вкъщи с детето си, опитвайки се да се скрие от това насилие. Но вечерта двама (единият от тях - Романов, идентифициран от нас) след употреба на алкохол се върнали в къщата и под заплахата, че ще причинят телесно нараняване на тригодишния ѝ син, ще го застрелят по същия начин, както и мъжа ѝ, извършили акт на насилие. Освен Романов там е имало още едно лице, все още неидентифицирано от разследването. Те бяха войници на Руската федерация. Тръгнали си, а след това се връщали още три пъти. Извършвали насилствени действия над нея. След това тя успяла да избяга", разказва Небитов.

Според омбудсмана Людмила Денисова не само жени, но и деца са били подлагани на насилие в Киевска област.

„Нивото на жестокост на армията от терористи и палачи на Руската федерация няма граници – изнасилване на деца. Момиче на 14 години е изнасилено от петима мъже нашественици. Сега е бременна. Буча. Момче на 11 години, изнасилено пред очите на майка си – вързали я за стол, за да гледа. Буча. Жена на 20 години, изнасилена от трима окупатори едновременно, на всички възможни места. Ирпен", пише Денисова.

Русия официално отрича да е извършила военни престъпления срещу цивилни в Украйна. Но в един от прехванатите разговори, публикувани от СБУ, руски войник разказвал на момиче, че други войници са изнасилили възрастна жена и 16-годишно момиче.

В канцеларията на главния прокурор на Украйна е създадена работна група, която събира показания на жертви и доказателства за изнасилвания от руски войници, за да предаде тези материали по-нататък в Международния наказателен съд.

"Там се образува производство именно срещу Руската федерация. Срещу страната-агресор. Това ще даде възможност да се използват тези доказателства не персонално по отношение на някакъв войник. Ако успеем да го идентифицираме, ще бъде чудесно, но ако не можем да го идентифицираме, то можем да използваме тази информация и доказателства, за да потвърдим факта, че определени престъпления са извършени от армията на Руската федерация на територията на Украйна“, казва адвокат Злата Симоненко.

Според международното право военните престъпления нямат давност. Следователно, ако жертвите на сексуално насилие по време на войната в Украйна разкажат за това след няколко години, извършителите могат да бъдат подведени под наказателна отговорност.

ООН също поиска да се разследват съобщенията за изнасилвания в Украйна. „Все по-често чуваме съобщения за изнасилвания и сексуално насилие, всички те трябва да бъдат разгледани от независимо разследване“, заяви Сима Бахус, изпълнителен директор на „ООН жени“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Генчовска: Като жена и майка съм шокирана от ужасяващото насилие срещу цивилни в Украйна

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес