Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окупационните власти в Запорожска област готвят референдум за присъединяване към Русия

07 юни 2022, 16:13 часа • 2627 прочитания

Процесът по провеждане на референдум за присъединяване на окупираната Запорожска област към Русия преминава през техническа разработка. Окончателният срок все още не е определен. Това заяви пред ТАСС Артьом Шарлай, помощник на член на главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожска област.

По думите му значителна част от региона, където живее почти половината от населението, все още е "под контрола на нацистите", очевидно имайки предвид украинските власти. Шарлай също така заяви, че жителите на самия град Запорожие не могат в момента да гласуват, защото ако отговорят с "да" на въпроса "Искаме ли да отидем в Русия" Службата за сигурност на Украйна "веднага ще ги отведе в своите затвори". Изявлението на Шарлай, че украинците са "сплашвани" в собствената им страна е меко казано странно, като се има предвид как Русия действа на окупираните от нея територии на Украйна и как на практика провежда истинска деукранизация на населението.

Артьом Шарлай допълни, че се обсъжда и въпросът дали е правилно да се проведе референдум преди "пълното освобождаване" на Запорожска област - термин, с който руските сили и проруските сепаратисти обозначават окупацията на страната. Шарлай се опасява, че ако например се организира електронна система за гласуване на референдума, то жителите на "неосвободените територии" няма да могат да гласуват заради нарушената мобилна и интернет връзка.

По-рано членът на главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожска област Владимир Рогов заяви, че около 70% от територията на Запорожска област е под контрола на руснаците. В същото време под контрола на Въоръжените сили на Украйна остава централният на областта град Запорожие, където живее почти половината от населението на региона.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес