Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално без промяна: 11 души загинаха в руски военен обект в Белгород

16 октомври 2022, 07:25 часа • 4741 прочитания

"Терористична атака" - официалната версия на руското военно министерство за случилото се на военен полигон в Белгород снощи не се променя, като се разпространява през големите руски информационни агенции като ТАСС. Интересното обаче е, че още няма нито дума за случилото се в канала в Телеграм на министерството.

Двама граждани от бивши съветски републики открили огън по време на тренировка на военния полигон и "двамата са били убити при ответен огън", се казва в изявление на министерството. По неофициална информация те са таджики.

Президентът на Таджикистан към Путин: Искаме да ни уважавате, ние не сме по-нисши от руснаците (ВИДЕО)

"На 15 октомври двама граждани на страна от ОНД извършиха терористичен акт на полигона на Западния военен окръг в Белгородска област. В резултат на това 11 души бяха смъртно ранени. Други 15 души са получили наранявания с различна тежест и са откарани в медицински заведения", се казва в съобщението на министерството на отбраната. ОНД, или Общността на независимите държави, е създадена между републики, които са били част от Съветския съюз.

Министерството заяви, че нападението е извършено по време на тренировка на доброволци за т.нар. "специална военна операция в Украйна".

Според Sota Project, стрелбата е осъществена с картечница. В украински информационни източници се промъква версия, че стрелците всъщност са били трима, но един е оцелял и е избягал. Освен това има и много съмнения, че жертвите са повече, но умишлено не се казва. Отделно, още преди седмица имаше данни, че мобилизирани и пратени да се обучават в Белгород руснаци отказват да бъдат моментално пратени на фронта в Луганска област.

След обявяването на частичната мобилизация на 21 септември в руските въоръжени сили бяха призовани повече от 200 000 души.

Междувременно, тази сутрин Белгород осъмна под обстрел. ПВО защитата на града трябваше да работи, а при летището имаше експлозии.

Още: Високопоставен полицай загина след бомбен атентат в окупирания Бердянск

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес