Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинения в сексуално насилие разтърсиха правителството на Испания

25 октомври 2024, 19:50 часа • 686 прочитания

Водещ представител на младшия партньор в испанското правителство е обект на разследване във връзка с обвинения в сексуално насилие. Това съобщи US News, цитирано от БГНЕС. В публикация в социалната мрежа X, Иниго Еррехон, главен говорител на лявата партия „Сумар“, заяви, че напуска политиката.

На 22 октомври анонимен акаунт в социалните мрежи беше обвинил „известен мадридски политик“ в „психологическо насилие“ и „унизителни сексуални практики“. След като Еррехон обяви оставката си, актрисата и телевизионна водеща Елиса Мулиа написа в X: „Аз съм жертва на сексуално насилие от страна на Иниго Еррехон и искам да го осъдя“.

Още: Испанският премиер се срещна със Си Дзинпин: ЕС никак няма да хареса визитата му (ВИДЕО)

Източници от Министерството на вътрешните работи съобщиха, че срещу Еррехон е подадена жалба в полицията. В публикацията на Ерехон в X не се споменават обвиненията. Той обясни, че решението му да подаде оставка е мотивирано отчасти от факта, че животът в очите на обществеността е довел до „токсична субективност, която патриархатът мултиплицира при мъжете“.

„Сумар“, която защитаваше феминизма, вече се сблъска с рязък спад на подкрепата на регионалните и европейските избори. Това накара нейния лидер, заместник министър-председателя Йоланда Диас, да се оттегли от лидерския пост в партията през юни.

Още: Испанският премиер отказа да даде показания по разследването срещу съпругата му

Правителството ще бъде уязвимо при евентуален вот на доверие, тъй като разчита на подкрепата на по-малките партии за одобряване на всяко законодателство. То е подложено на натиск както от левицата, така и от десницата и приемането на тазгодишния бюджет изглежда застрашено от техните конкурентни искания.

Скандалът се случва на фона на нарастващия натиск срещу злоупотребите с власт, основани на пола, в страна, която миналата година стана свидетел на падането на шефа на испанския футбол Луис Рубиалес заради публичната целувка по устните на играча на националния отбор Джени Ермосо, която според нея е била неконсенсусна. Рубиалес настоява, че е имало съгласие и делото предстои да бъде решено от Върховния съд.

Още: По дело за корупция: Съпругата на испанския премиер се яви в съда

40-годишният Еррехон беше водеща фигура в испанската политика повече от десетилетие, след като стана съосновател на крайнолявата партия „Подемос“, а след това създаде отцепилата се партия „Мас Паис“, която сега е част от алианса „Сумар“.

Още: Докато мъжете им се срещат: Ето къде отидоха първата дама на Турция и съпругата на Педро Санчес (СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес