Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха в кой град ще се проведе "Евровизия" през 2025 г.

30 август 2024, 14:21 часа • 799 прочитания

Базел ще бъде домакин на конкурса за песен "Евровизия" през 2025 г., след като беше избран пред Женева да приеме 69-ото издание на лъскавата телевизионна феерия, предаде АФП.

Победата на швейцарския певец Немо през 2024 г. даде правото на Швейцария да бъде домакин на следващото издание на кичозния годишен спектакъл на 17 май.

Още: Омраза, заплахи и дисквалификация: Оценяват тазгодишното издание на "Евровизия"

Базел

Базел, който лежи на река Рейн или на границата с Франция и Германия, получи разрешение от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ). "ЕСРТ е развълнуван, че Базел беше избран за град домакин на "Конкурса за песен на Евровизия 2025". Конкурсът се ражда в Швейцария в Лугано през 1956 г. и е чудесно, че го връщаме отново в родното му място почти 70 години по-късно", заяви изпълнителният ръководител на Евровизия Мартин Остердал.

Снимка: Eurovision Song Contest/Facebook

Състезанието ще се проведе в St.Jakobshalle в квартал Мюнхенщайн впокрайнините на Базел. Отворена през 1976 г., тя се приема за най-добрата многофункционална зала в Швейцария и може да събере до 12 000 зрители. Залата е домакин на годишния турнир по тенис за мъже Swiss Indoors, състезание, печелено 10 пъти от Роджър Федерер.

Още: Трагедия: Почина една от големите звезди на "Евровизия"

Била е домакин на световни и европейски състезания по хандбал, световното първенство по кърлинг и мачове на световното първенство по хокей на лед през 1998 г.

По-късно тази година ще приеме канадския певец Брайън Адамс, както и част от европейското турне на PDC по дартс, съобщава БГНЕС.

За "Евровизия"

От началото си през 50-те години на XX век "Евровизия" се превърна в колоритен гигантски ежегоден празник, който никога не се взема твърде сериозно.

Още: Ердоган: Конкурсът "Евровизия" е заплаха за традиционните семейни ценности (ВИДЕО)

Конкурсът поставя градовете домакини в светлината на прожекторите. 163 млн. души по света са гледали тазгодишното издание в Малмьо, Швеция, където Немо спечели с изключително личната песен "The Code". Провеждането на конкурса също подпомага хотелиерските и туристическите индустрии, тъй като се стичат почитатели на "Евровизия", артисти и делегации на държави.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес