Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обиски в две министерства в Германия - на финансите и на правосъдието

09 септември 2021, 21:00 часа • 1968 прочитания

Полицията в Берлин извърши днес обиски във федералното финансово министерство на Германия, което е оглавявано от кандидата за канцлер от Социалдемократическата партия Олаф Шолц. Обиски имаше и в Министерството на правосъдието, също ръководено от представител на социалдемократите.

И в двата случая следствените действия са извършени по-малко от три седмици преди предстоящите парламентарни избори в Германия. Те са свързани с предварително разследване срещу служители на управлението за финансово разузнаване със седалище в Кьолн. Структурата е част от Федералната митническа служба и е на подчинение на министъра на финансите, уточнява „Дойче веле”.

Разследването започна през 2020 г. Следствието предполага, че служители на управлението за финансово разузнаване при най-малко един случай не са предали на полицията информация за възможна измама или пране на пари.

През 2018 г. в правоохранителните органи не е била предадена информация за подозрителна трансакция в Африка в размер на 1 млн. евро, въпреки че една от банките е предупредила, че въпросната трансакция може да е свързана с търговия с оръжие, наркотрафик или финансиране на тероризъм.

По информация на прокуратурата, по време на обиските в двете министерства са открити документи, потвърждаващи случаи на „цялостен обмен на данни” между финансовото разузнаване и двете ведомства.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес