Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата ядрена заплаха на Путин: Първи коментар от ЕС

26 септември 2024, 15:38 часа • 1444 прочитания

Европейският съюз отхвърли като „безразсъден и безотговорен“ плана на руския диктатор Владимир Путин да разреши ядрен отговор, ако има масирана въздушна атака срещу Русия.

Издирваният от съда в Хага за отвличане на украински деца диктатор обяви в сряда актуализиране на ядрената доктрина на Руската федерация, която ще позволи използването на ядрени оръжия срещу неядрени държави, когато те са подкрепяни от ядрени сили - ясна препратка към Украйна и нейните западни съюзници: Путин плаши наред: Иска промени в реда за използване на ядрено оръжие.

„Не за първи път Путин играе (хазартно) с ядрения си арсенал“, заяви пред репортери говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано. „Разбира се, ние категорично отхвърляме тези заплахи".

Украйна иска оръжия от Запада, Путин използва момента

Предложението за разширяване на руските ядрени правила, което самият Путин има право да одобри, идва в момент, когато Украйна иска разрешение от западните съюзници да използва оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по цели дълбоко в Русия. А също в момент, в който САЩ обявиха огромен пакет за милиарди долари за оръжия за Киев.

Снимка: Pixabay

Киев твърди, че това е необходимо, за да се се цели в руските летища и военна инфраструктура, които Москва използва за атаки срещу Украйна. Съединените щати и други западни държави са предпазливи, защото се страхуват от ескалация. Именно това използва Путин и отново вкарва в действие ядрения шантаж - вероятно за да внесе още повече смут у вземащите решения в западните страни.

Още: Ядрен терор в действие: Руски дрон е прелетял ниско над още една украинска АЕЦ

В четвъртък, 26 септември, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че планираните промени в ядрената доктрина трябва да се разглеждат като „конкретен сигнал“ към Запада.

Западните сили обвиняват Путин в опасни ядрени атаки по време на конфликта в Украйна. Лидерът на Кремъл отправи множество явни заплахи за готовността на Москва да разположи ядрени оръжия.

„Това е просто продължение на безотговорното и неприемливото поведение на Путин“, каза Стано за последната заплаха.

Още: Британският външен министър сравни Путин с "робовладелец" и "мафиот" (ВИДЕО)

Източник: AFP

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес