Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов руски рекорд: 73 млн. долара подкупи взел бивш следовател (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 20:01 часа • 780 прочитания

Нов рекорд отбеляза Русия във вземането на подкупи. Бившият следовател Марат Тамбиев е получил подкупи в размер на 7,3 милиарда рубли (около 73 милиона долара). Той бе осъден на 16 години затвор, предаде ASTRA.

Тамбиев беше признат за виновен за получаването на подкупите, основно в биткойни, от членове на организирана престъпна група.

Той е бивш началник отдел в Следствения комитет на Тверски район в Москва. Глобата, която ще плати, е 500 милиона рубли. Вече е лишен от майорското си звание и му е забранено 12 години след освобождаването да заема ръководни длъжности.

Заедно с Тамбиев е призната за виновна неговата бивша подчинена, също бивш следовател, Кристина Ляховенко, която е получила 9 години затвор за вземане на подкупи.

Още: Нова чистка: Арестуван е заместник-началникът на Генералния щаб на Русия

Тамбиев и Ляховенко не признават вината си. Адвокатите и на двамата заявиха, че ще обжалват.

Според заключенията на следствието и прокуратурата бившите следователи били част от организирана група и изнудвали членове на хакерската група Infraud Organization. Те поискали подкуп, за да прекратят наказателното преследване срещу тяхи да им позволят да скрият криптовалута, равняваща се на 14 милиарда рубли.

В Русия се водят и други дела за вземане на подкупиот ръководни фигури, много от които - военни.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес