Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия обяви колко танка Leopard 2 ще прати на Украйна

14 февруари 2023, 17:14 часа • 3644 прочитания

Норвегия ще дари на Украйна 8 основни бойни танка Leopard 2 и до четири поддържащи машини, съобщи норвежкото министерство на отбраната на 14 февруари. "Пакетът от танкове" ще включва още боеприпаси и резервни части, се казва в изявлението.

Според министъра на отбраната на страната Бьорн Арилд Грам Норвегия ще допринесе и за обучението на украинските танкови екипажи в Полша заедно с други съюзници.

"Целта на норвежката военна подкрепа за Украйна е да се даде възможност на страната да се защити от руските атаки и да възстанови контрола върху територията си", заяви Грам, цитиран от сайта на ведомството му.

Норвегия обяви плановете си да изпрати произведени в Германия Leopard 2A4 на Украйна на 25 януари, но първоначално не уточни броя на танковете, които ще бъдат доставени. Норвегия разполага с общо 36 танка Leopard 2 в арсенала си.

Според Грам танковете Leopard може да пристигнат в Украйна още в края на март.

По-рано днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи Норвегия като една от страните, които са започнали подготовка за прехвърляне на танкове Leopard 2 в Украйна или са поели съответния ангажимент. Освен нея сред тези държави са Германия, Полша, Канада, Португалия, Испания, Дания и Нидерландия.

ОЩЕ: Германия може да прати 160 танка "Леопард" на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес