Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия иска да забрани на мюсюлманките да крият лицата си в училищата и университетите

12 юни 2017, 13:49 часа • 2006 прочитания

Норвежкото правителство в понеделник предложи законопроект, който предвижда забраната за носене в детски градини, училища и университети на мюсюлмански забрадки, които покриват лицето. Като причина в текста се посочва, че подобен аксесоар възпрепятства комуникацията.

Управляващата в Норвегия коалиция между консервативни и антиимигрантски десни партии обеща да въведе подобна забрана още миналата година, наблягайки основно на никабите, бурките, маските и други средства, с които може да бъде скрито лицето.

„Не искаме дрехи, покриващи лицата, в детските градини, училищата и университетите“, заяви министърът на образованието Торбьорн Рое Исаксен в изявление. „Тези дрехи пречат на доброто общуване, което е важно, за да може учениците да получат добро образование“, допълни той.

През следващите месеци правителството ще проведе консултации с групите в обществото, които биха могли да бъдат засегнати от подобна забрана. Очаква се законопроектът да бъде приет през пролетта на 2018 г., предаде БГНЕС.

местните власти в страната вече имат право да забраняват носенето на забрадки в училищата, макар все още да няма общонационална политика по въпроса.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес