Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия дава на Украйна 160 ракети Hellfire

08 септември 2022, 15:55 часа • 4080 прочитания

Норвегия е предала на Украйна около 160 ракети Hellfire, стартови площадки и устройства за насочване и за нощно виждане, които са били на въоръжение в норвежката армия. Това съобщи норвежкият военен министър Бьорн Арилд Грам на среща на ръководителите на отбранителните ведомства на около 40 съюзнически страни на Украйна, проведено в базата Рамщайн в Германия.

„Това е оръжието, което Украйна поиска, и то ще бъде полезно в борбата срещу руските окупационни сили“, коментира министърът.

Според него ракетите са лесни за управление и могат да се използват както срещу наземни, така и срещу морски цели.

Срокът на експлоатация на системата Hellfire е към края си, планирано е тя да бъде изведена от въоръжение в норвежката армия.

Hellfire е американска управляема противотанкова и зенитна ракета в различни модификации, изстрелвана от позиция без пряк визуален контакт с целта. Използва се срещу обекти със силна защита: хеликоптери, самолети, безпилотни летателни апарати, наземни превозни средства. Обсегът й на поражение е до 8 километра.

Макар че тези ракети могат да бъдат изстрелвани и от хеликоптери, Украйна е получила ракети, които да бъдат изстрелвани от земята от мобилни екипи.

ОЩЕ: Украйна е ликвидирала капитан от Росгвардия, изпратен в АЕЦ Запорожие (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес