Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия няма да иска от Русия екстрадиция на осъдените за сваляне на полет MH17

09 декември 2022, 09:03 часа • 2381 прочитания

Прокуратурата на Нидерландия няма да изпрати искане до Русия за екстрадиране на руските пълномощници, осъдени за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии и за смъртта на всички 298 души на борда. Това съобщи говорителят на обвинението, цитирана от Kyiv Independent.

Според нея Нидерландия няма да поиска от Москва екстрадирането им, защото руските власти "със сигурност няма да се съгласят" да го направят. Точно това обявиха от Руската федерация ден след взетото решение от Окръжния съд в Хага през ноември.

"Русия не екстрадира свои граждани. Въпреки това ще бъдат положени всички усилия, за да се гарантира, че Гиркин, Дубинский и Харченко ще излежат присъдите си", каза тя.

На 17 ноември Окръжният съд в Хага призна руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубинский, както и украинеца Леонид Харченко, за виновни за свалянето на самолета на Malaysia Airlines, който летеше над Донбас от Амстердам за Куала Лумпур на 17 юли 2014 г.

В присъдата си съдът също така квалифицира руското нахлуване в Източна Украйна през 2014 г. като "международен въоръжен конфликт" и призна, че Русия е контролирала своите пълномощници в Донецка област от средата на май 2014 г. И тримата са били част от контролираната от Русия прокси група и са използвали предоставената от Руската федерация зенитно-ракетна система "Бук" за свалянето на самолета.

Русия отрича участието си в инцидента и обвинява Украйна.

ОЩЕ: Украински филм за сваления полет MH17 ще дебютира на най-големия фестивал в САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес