Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неофициално от Великобритания: Няма данни коронавирусът да е изкуствено създаден

05 май 2020, 08:22 часа • 2892 прочитания

Източници от британското разузнаване казват, че няма данни новият коронавирус да е тръгнал по света от китайска лаборатория, нито произхода му да не е естествен, пише вестник Гардиън.

Според разузнавачите, добилото популярност в медиите "Досие от 15 страници", което се появи в Австралия и твърди, че коронавирусът е създаден от човек, не е минало преглед и одобрение на "Петте очи", както се нарича разузнавателния съюз между Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео повтори позиция, заемана по-рано от американския президент Доналд Тръмп, че вирусът идва от лаборатория (P4) в китайския град Ухан. Както и по-рано, Помпео не предложи някакви доказателства за това твърдение.

Уханският институт по вирусология наистина работи върху изследването на коронавируси от прилепи, какъвто се смята, че е произходът на причинителя на пандемията. Но няма никакви данни такъв вирус да е бил изпуснат от лабораторията, а както разузнавателната общност по света, така и научните среди са на мнение, че новия коронавирус е с естествен произход.

Американски учени, които са посещавали Уханския институт по вирусология, твърдят, че стандартите за сигурност там са сравними с поддържаните в страните на Запад и теорията, че вирусът е преминал от животни върху хора на някой от пазарите за жива стока в Китай е много по-вероятна.

Австралийският "Дейли Телеграф", таблоид от групата на милиардера Рупърт Мърдок, от няколко дни се фокусира върху лабораторията в Ухан, като в неделя публикува "досието от 15 страници", което според статията "предизвикало загриженост у правителствата на Запад." Според разузнаването на Австралия, обаче, документът е съставен от достъпни в публичното пространство теории, а не от тайните служби.

Според един от австралийските разузнавачи, говорили с The Guardian, "досието" най-вероятно идва от САЩ, като целта му е да бъде оказан натиск върху Китай.

Великобритания официално обяви, че не коментира разузнавателна информация, но неофициално, пред The Guardian източници от британското разузнаване казали, че публикуваното в Австралия "досие" не е базирано на класифицирана информация, доставена от разузнавателни агенции.

Още: "Италия, Испания и Германия стоят все по-добре срещу коронавируса, но в световен мащаб има дълъг път"

"Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес