Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не възстановиха имунитета на Карлес Пучдемон като евродепутат

26 ноември 2021, 17:29 часа • 1990 прочитания

Общият съд на Европейския съюз отказа да възстанови европейския парламентарен имунитет на бившия каталунски лидер в изгнание Карлес Пучдемон, като заяви в петък, че няма непосредствен риск от арест.

Испания издаде европейска заповед за ареста на 58-годишния изгнаник в Белгия заради ролята му в неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г.

Пучдемон беше избран за член на Европейския парламент през 2019 г., което му даде имунитет, но той беше свален от парламента през март с решение, потвърдено през юли от Общия съд на ЕС.

В петък същият съд отново отказа да възстанови имунитета му или този на Тони Комин и Клара Понсати, двама бивши каталунски регионални министри, които също са евродепутати, издирвани от Испания.

Съдът заяви, че няма причина да се опасява от арест, тъй като испанското дело срещу него в момента е спряно в очакване на решение по два преюдициални въпроса в Съда на Европейския съюз.

"Изпълняващите съдебни органи не възнамеряват да изпълняват европейските заповеди за арест срещу законодателите, преди съдът да се произнесе" по тези въпроси, се казва в изявлението.

Решението идва, след като Пучдемон беше задържан за кратко на италианския остров Сардиния през септември.

Комин потърси изгнание в Белгия през 2017 г., както и Пучдемон, докато Понсати живее в Шотландия, където това лято съдебната власт се отказа от процедура за нейното екстрадиране.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес