Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не всички членки на ЕС са съгласни с новите санкции срещу Русия

08 септември 2014, 18:47 часа • 18793 прочитания

Няма пълно съгласие сред страните от ЕС за новите ограничения срещу Русия. Посланиците на 28-те страни-членки бяха повикани на извънредна среща днес в 16 ч по Гринуич във връзка с икономическите санкции срещу Москва, които съюзът одобри по принцип без единодушно съгласие на всички държави, съобщиха запознати източници, съобщава БГНЕС.

"Не всички страни членки са съгласни", призна дипломатически източник, без да уточнява коя държава или група държави са в основата на блокадата. На срещата трябва да бъдат обсъдени "условията за прилагане на санкциите", които трябва да влязат в сила с планираното им публикуване в Официалния вестник на ЕС утре, уточни друг източник.

Първоначално новата серия от санкции, финализирана в петък вечер, трябваше да бъде приета днес следобед чрез писмена процедура между столиците на 28-те.

Санкциите са обратими и могат да бъдат допълвани или отменени съобразно "случващото се на място", уточниха висши лица от Брюксел.

Новите санкции на ЕС ще засегнат руски държавни компании с оборот над 1 трилиона рубли. Дипломатически източник от Евросъюза назова няколко конкретни компании, които ще бъдат засегнати от новите санкции, сред които "Роснефт", "Газпром нефт" и "Транснефт", както и още 20 длъжностни лица от Русия и Украйна, чиито авоари ще бъдат замразени и ще им бъде наложена забрана да пътуват в страните от ЕС.

"Целта на новите санкции на ЕС срещу Русия е да съдействат за постигане на цялостно решение на конфликта в Украйна", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пред BBC.

"Санкциите са замислени така, че да бъдат обратими. Ние не искаме да ги въведем заради самите тях, целта ни всъщност е постигане на всестранно урегулиране. Идеята ни е да използваме санкциите като средство за постигане на политическо решение на конфликта в Украйна", каза още Барозу.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес