Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навалная пред ЕП: Путин е кървав мафиот, но можем да го спрем с помощта на милиони руснаци (ВИДЕО)

28 февруари 2024, 13:18 часа • 1968 прочитания

Съпругата на починалия в затвора руски опозиционер Алексей Навални - Юлия Навалная - изнесе реч пред Европейския парламент, в която обеща, че ще продължи делото на активиста.

Пред евродепутатите в Страсбург на 28 февруари тя описа трудната битка на съпруга си срещу диктатора Владимир Путин през годините и призова Европейския съюз да предприеме по-строги мерки, за да бъде спряна "мафиотската му машина".

Още: Вагнеровци крадат цветята за Навални (ВИДЕО)

В началото на речта си съпругата на починалия политически активист припомни престоя на семейството в Германия през 2020, където Навални се възстановяваше след опит за отравяне с Новичок, и разказа как с него са посетили Страсбург. "Сега съпругът ми е мъртъв. Отново съм в Страсбург, но вече не се разхождам със семейството си. Стоя тук и се обръщам към вас и във ваше лице - към цяла Европа", обяви Навалная.

"Мислех, че през 12-те дни от смъртта на Алексей ще имам време да се подготвя за тази реч. Но първо прекарахме една седмица в получаване на тялото на Алексей и организиране на погребение. След това избрах гробището и ковчега. Погребението ще се състои утре и все още не съм сигурна дали ще бъде мирно, или полицията ще арестува тези, които са дошли да се сбогуват с Алексей", изрази опасенията си съпругата на опозиционера.

Още: Погребват Алексей Навални на 1 март

Навалная: "Путин уби съпруга ми"

"Миналата събота се навършиха две години, откакто Путин започна пълномащабна война срещу Украйна. Брутална и подла война. Целият свят се притече на помощ на Украйна. Но изминаха две години, има много изтощение, много кръв, много разочарование, а Путин е все още там. Всичко вече е използвано - оръжия, пари, санкции - нищо не помага. И най-лошото се случи - всички свикнаха с войната. Тук и там хората започнаха да казват: "Е, все пак ще трябва да се споразумеем с него...". И тогава Путин уби съпруга ми, Алексей Навални. По негова заповед Алексей беше измъчван в продължение на три години: гладуваше до смърт в малка каменна килия, беше откъснат от външния свят, отказваха му посещения, телефонни разговори и дори писма. А след това го убиха. Дори и след смъртта малтретират тялото му, малтретират майка му", заяви Навалная.

Още: Арестуваха адвоката на Алексей Навални

Навалная обясни на евродепутатите какво е да си опозиция в Русия

"От една страна, публичното убийство за пореден път показа на всички, че Путин е способен на всичко и че с него не може да се преговаря. Но от друга страна, виждам и колко шокирани са всички. Много хора имат усещането, че Путин изобщо не може да бъде победен. И в това отчаяние сега ме питат: Как мога да ви помогна? А аз си мисля как Алексей би отговорил на този въпрос. Ще се опитам да отговоря, но за да го направя, трябва да ви разкажа малко за това какъв беше той", продължи съпругата на починалия 47-годишен опозиционер.

Още: Путин повиши главния следовател в делата срещу Навални

"Алексей беше изобретател. Винаги имаше нови идеи за всичко, но най-вече за политиката. В началото на юни ще се проведат избори (европейските избори - бел. ред.). Много от вас ще водят кампании - ще се срещат с избиратели, ще дават интервюта, ще снимат реклами. А сега си представете, че всичко това е невъзможно. Нито една телевизионна станция няма да направи интервю с вас. Никакви пари на света не могат да ви помогнат за реклама. Всички избиратели, които са дошли на срещите, ще бъдат арестувани заедно с кандидата. Добре дошли в Путинова Русия. И все пак Алексей Навални успя да се превърне в най-известния политик там. Той успя да вдъхнови милиони хора с идеите си", заяви Навалная.

Още: За опозицията в Русия е все по-невъзможно: Думата забрани рекламата на "чуждестранни агенти"

"Как успя да го направи? Винаги е фантазирал и експериментирал. Не ви пускат по телевизията? Нека се научим да правим видеоклипове в YouTube, за да може цялата страна да ги гледа. Не ви е позволено да гласувате? Можете да измислите тактическа стратегия за гласуване, за да отнемете местата на управляващата партия. Дори в путинския "гулаг" Алексей успява да предаде идеи за проекти, които биха накарали Кремъл да изпадне в паника. Това е отговорът на въпроса. Ако наистина искате да победите Путин, трябва да се превърнете в новатори", каза още тя.

Още: Навални трябваше да бъде освободен до дни срещу руски офицер: Екипът на опозиционера (ВИДЕО)

Как да бъде спрян Путин? Да се разследва мафиотската му машина

По думите ѝ - не можеш да нараниш руския диктатор Владимир Путин с поредната резолюция или поредния набор от санкции, "които не се различават от предишните". "Не можете да го победите, като си мислите, че е принципен човек, който има морал и правила. Той не е такъв и Алексей отдавна го е разбрал.", допълни Навалная.

Още: 13-ият пакет санкции срещу Русия е приет: Удар по отговорните за отвличане на украински деца

"Не си имаш работа с политик, а с кървав мафиот. Путин е лидер на организирана престъпна група. Тя включва отровители и убийци, но всички те са само марионетки. Най-важни са хората, близки до Путин, неговите приятели, сътрудници и пазители на парите на мафията", обясни съпругата на Навални.

Още: "Заветът за смелостта му ще живее чрез Юлия и Даша": Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Навални (СНИМКИ)

"Вие, както и всички ние, трябва да се борим с тази престъпна банда. И политическото нововъведение тук е да се прилагат методите за борба с организираната престъпност. Не дипломатически ноти, а разследвания на финансовите машинации. Не изявления за загриженост, а търсене на сътрудници на мафията във вашите страни, на дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари. В тази борба имате надеждни съюзници - има десетки милиони руснаци, които са против Путин, против войната, против злото, което той носи. Не трябва да ги преследвате - напротив, трябва да работите с тях. С нас", призова Навалная.

"Путин трябва да отговаря за това, което е направил на моята страна. Путин трябва да отговаря за това, което е направил на съседна, мирна страна. И Путин трябва да носи отговорност за всичко, което е направил на Алексей. Съпругът ми няма да види как ще изглежда красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. И аз ще направя всичко възможно, за да се сбъдне мечтата му - злото ще падне и това красиво бъдеще ще дойде", завърши речта си пред Европейския парламент съпругата на Навални.

Още: "Да не играем по правилата": Навалная с три предложения към ЕС за "Русия на бъдещето" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес