Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата руска атака с ракети и дронове срещу Украйна: Числата (ВИДЕО)

26 август 2024, 19:22 часа • 3739 прочитания

Днешната руска атака с ракети и дронове, която започна в 7:30 часа сутринта и за която беше издадено предупреждение за тревога малко след 6:00 часа, е най-голямата от началото на войната в Украйна. Това показва официалната сводка на украинските ВВС.

Общо руснаците са изстреляли 127 ракети и 109 дрона клас "Шахед". От тях са свалени 102 ракети и 99 дрона - това е краткото обобщение на украинските ВВС. Интересното е, че два от дроновете са "поели" към Беларус.

Официалната статистика

  • Най-известните покрай войната ракети "Кинжал" са били в действие - руснаците са изстреляли 3 такива ракети, свалена е 1 от тях.
  • Изстреляни са още 6 балистични ракети "Искандер-М"/КН-23 от Курска и Воронежка област - т.е. не е ясно от шестте ракети колко са руски и колко севернокорейски. Свалена е 1 от тези ракети.
  • И още - изстреляни са 77 крилати ракети Х-101 от самолети Ту-95МС от въздушното пространство на Волгоградска област и района на Каспийско море и 28 крилати ракети "Калибър" от надводни/подводни носители в източната част на Черно море плюс 10 управлявани авиационни ракети Х-59/Х-69 от самолети Су-57 и Су-34 от въздушното пространство на Белгородска област и от района на Мариупол. От всички тези ракети (115) са свалени 99.
  • 3 крилати ракети Х-22 от въздушното пространство на Воронежска област. Свалена е 1 от тези ракети.
  • 109 ударни дронове клас "Шахед"от Приморско-ахтарск и Курск, както и от Ейск - свалени са 99 дрона.

Припомняме, че поне засега това, което се знае като най-голям успех на руската атака, е ударът срещу Киевската ВЕЦ: Поне една руска ракета порази Киевската ВЕЦ (ВИДЕО)

При атаката са загинали 7 цивилни, 47 души са ранени, в това число 4 деца. Овладени и угасени са 22 пожара.

Още: Бомбоубежищата в Украйна отново са пълни с хора, жесток режим на тока в цялата страна (ОБЗОР)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес