Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата партия в управляващата коалиция на Италия поиска ново правителство

13 февруари 2014, 17:31 часа • 17127 прочитания

Лидерът на италианската Демократическата партия Матео Ренци призова за "спешно" сформиране на ново правителство, като благодари на премиера Енрико Лета за свършената работа, предаде БГНЕС.

Откривайки събранието на ръководството на партията си, която е най-голямата в управляващата коалиция, Ренци заяви, че е "необходимо и спешно започването на нова фаза с нов изпълнителен орган, подкрепен от настоящото мнозинство", сформирано с дясноцентристите.

"Трябва да обърнем нова страница, трябва да променим хоризонта и ритъма", заяви Ренци и призова другите членове на ръководството на Демократическата партия "да поемат риска на промяната. "Искам от вас да изплуваме от блатото", допълни той.

Ренци каза още, че е необходим "проект за радикално възстановяване на икономиката, дълбока промяна, която тръгва от нас самите, но не изглежда като полемика спрямо тези, които управляваха правителството до момента". Той отхвърли твърденията за полемика спрямо Енрико Лета, като призна трудните условия, в които той е бил избран от президента Джорджо Наполитано, за да оглави правителството преди десет месеца, когато парламентарните избори не позволиха сформирането на ясно мнозинство.

Според Ренци обаче не може да става дума за предсрочни избори. "Те няма да успеят за разрешат проблемите на страната", заяви той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес