Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На косъм от драма: Хеликоптерът на Лукашенко и руски "Шахед" се засекли в небето над Беларус

25 септември 2024, 11:22 часа • 491 прочитания

За пореден път руски атакуващ дрон "Шахед" е навлязъл във въздушното пространство на Беларус във вчерашния ден, 24 септември, като този път в небето над страната се е намирал и правителственият хеликоптер с президента Александър Лукашенко на борда.

Дронът е бил засечен в 09:25 ч. като е дошъл откъм украинската Черниговска област, срещу която е бил изпратен, съобщи беларуското издание "Наша Нiва". Той е пресякъл границата при селището Любеч и е продължил към Брагин, след което пътят му се губи.  

По същото време в небето над Беларус е летял и Лукашенко, като хеликоптерът му се е насочил от резиденцията Озерни към 230-и военен полигон Обуз-Лесновски, където е кацнал около 10:00 часа. Според изданието ако дронът бе продължил в тази посока, той е щял да пристигне до полигона най-късно до 11:00 часа.

Още: НАТО осъди нарушаването на въздушното пространство на Латвия и Румъния от руски дронове

Интересно е, че беларуските ВВС са взели решение да не изпращат самолети, за да прехванат дрона.

Според OSINT анализаторите от проекта Гаюн, които следят активността на беларуските и украинските военни части, това е поне 45-ият дрон-камикадзе, който е прелетял във въздушното пространство на Беларус от 11 юли 2024 г. насам, а само за месец септември това е 24-ият такъв безпилотен апарат.

Русия се похвали с нов дрон "Денят на Страшния съд"

Беларус на тръни: Руски дронове се отклоняват от Украйна и нахлуват в нейното небе

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес