Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВФ ще удължи финансирането за Украйна дори без споразумение с кредиторите

10 юни 2015, 13:19 часа • 7573 прочитания

Международният валутен фонд е готов да продължи финансирането на Украйна дори и при липса на споразумение между страната и нейните кредитори, съобщава Интерфакс, позовавайки се на заместник-директора на фонда Дейвид Липтън.

Уставът на МВФ не му забранява да кредитира страни, които не изпълняват задълженията си пред частните кредитори при условие, че страната продължава да обслужва дълга си към МВФ, обяснил е Липтън.

По-рано постигането на споразумение с притежателите на украински облигации бе посочено като едно от условията на МВФ за отпускане на втория транш от пакета международна финансова помощ.

Русия е разочарована от преговорите за украинския конфликт, които не са довели до значителни резултати, предаде междувременно РИА Новости, като се позова на изказване на заместник-министъра на външните работи на Русия Григорий Карасин.

Карасин е посочил, че липсата на напредък в преговорите на контактната група се дължи предимно на властите в Киев. „От една страна твърдят, че са ангажирани с мирното споразумение, а от друга на практика блокират реализацията на договореностите“, посочил е той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес