Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Монако се тресе от скандал: Бивш съветник на принц Албер изнесе информация за разходите по любовниците му

15 септември 2024, 18:03 часа • 3293 прочитания

Кралският двор на княжество Монако се тресе от скандал, след като бивш съветник на принц Алберт II бе арестуван.

Клод Палмеро, ключов съветник в продължение на 11 години на принца, който беше уволнен от него през юни миналата година, беше арестуван в сряда вечерта, 11 септември, след като направи редица твърдения относно главозамайващите разходи на принца за подаръци и издръжка на бившите му любовници и техните деца, съобщи express.co.uk.

Палмеро беше разпитан от полицията, след като принц Албер заведе дело заради "нарушаване на поверителността, намеса в неприкосновеността на личния живот и получаване на приходи от тези две престъпления".

Още: Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Според The ​​Times всичко започнало, след като Палмеро бе уволнен през 2023 година, след като в уебсайта "Les Dossiers du Rocher" се появиха обвинения към принца в корупция с недвижимите имоти на двореца. Това накарало Албер да започне да се освобождава от нежелани доверени лица - освен Палмеро, той уволнил също и началника на кабинета си Лоран Анселми и се дистанцирал от своя адвокат и приятел от детството Тиери Лакост, съобщи още The ​​Times.

Няколко месеца след като Палмеро беше уволнен, френският вестник Le Monde се сдоби с негови записки, съдържащи редица твърдения за разточителството на принца по отношение на любовниците му. Така например, според тях Алберт е давал на Джазмин Грейс Грималди, 32-годишната си дъщеря от връзката си с бивша американска сервитьорка преди да се ожени, по 86 000 долара на всеки три месеца.

Джазмин Грейс Грималди Снимка: Getty Images

Също така се твърди, че принцът е подкрепил и модния бизнес, стартиран от друга негова любовница от ергенския му период - бившата стюардеса Никол Кост, както и че е платил солидна сума и за техния общ син, 21-годишния Александър Грималди.

Александър Грималди Снимка: Getty Images

Вестник Libération, който също се е свързал с Палмеро, на свой ред пише, че принцът е имал тайна банкова сметка във френска банка, която е използвал, за да финансира бившите си любовници и техните деца.

Още: Шофьорите на Volvo са най-издръжливи в леглото

Според The ​​Times записките също така разкриват, че съпругата на Алберт, принцеса Шарлен, също харчи повече от официалното й разпределение от 1,5 милиона евро годишно, като съпругът й плаща сметките.

Регионалният ежедневник Nice-Matin информира, че следователите в Монако се опитват да открият как Le Monde се е сдобил със записките на Палмеро. 

След като е бил уволнен, Палмеро е завел дело срещу кралското семейство, обвинявайки ги в опит за изнудване и кражба, а съдия Дидие Линот, председателят на Върховния съд на Монако, е бил сменен по искане на принца, пише express.co.uk. В резултат на това Палмеро е отнесъл случая до Европейския съд по правата на човека, заявявайки, че в Монако е невъзможно да се получи справедливо изслушване.

Индонезия забранява извънбрачния секс със закон

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес