Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова създаде фонд за компенсация на гражданите през зимата

29 юли 2022, 09:41 часа • 1203 прочитания

Парламентът на Молдова окончателно прие закон за създаването на „Фонд за намаляване на енергийната уязвимост“, който цели подпомагане на гражданите със сметки за комунални услуги (електричество, газ, отопление) през студения сезон, предаде БГНЕС.

Законопроектът е разработен от Министерството на труда и социалната защита. Законът предвижда размерът на обезщетението да зависи от шест категории уязвимост на гражданите. Те ще се определят от доходите, състава на семейството и други фактори.

Размерът на фонда ще бъде утвърден със закона за държавния бюджет за 2022 г. Законът ще влезе в сила от 1 септември 2022 г.

По-рано министърът на труда Марсел Спатар каза, че финансирането на фонда ще зависи до голяма степен от изкупните цени на газа и електроенергията тази зима. Молдова внася 100% от своя природен газ от Русия и 70% от електроенергията си от Молдавская ГРЕС, разположена в Приднестровието и собственост на руската група Inter RAO UES.

В бюджета за 2022 г. вече са предвидени 400 милиона леи (20 милиона долара) за компенсации. Министерството на труда и социалната защита поиска още 1 милиард леи (52 милиона долара) за функционирането на фонда, но чрез специални механизми са включени и помощи от чуждестранни донори. Те ще внесат още около 650 милиона долара към Фонда.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес