Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова изгони служител на руското посолство и привика посланика на Москва

01 август 2024, 13:02 часа • 963 прочитания

Посланикът на Руската федерация в Молдова - Олег Васнецов - е бил извикан днес, 1 август, в Министерството на външните работи в Кишинев. Връчена му е нота, в която пише, че служител на руското посолство е обявен за нежелано лице („персона нон грата“).

Защо?

Решението на молдовските власти е взето на базата на "получени информация и доказателства, които свидетелстват за извършването на територията на Република Молдова (от руския дипломат) на дейности, несъвместими с дипломатическия статут", гласи официалното съобщение на МВнР в Кишинев. На дипломатически език това означава, че на практика служителят е действал като шпионин.

"В този контекст сътрудникът на руското посолство ще напусне Република Молдова", обявиха от външното министерство на бившата социалистическа република. Тя опитва всячески да излезе от руската сфера на влияние и дори започна преговори за присъединяване към ЕС, но режимът на диктатора Владимир Путин продължава солидна дезинформационна и хибридна кампания в страната.

Още: Официално: Започнаха преговорите на Украйна и Молдова за членство в ЕС (ВИДЕО)

Кишинев разследва руски шпионаж

Молдова разследва за шпионаж в полза на Русия двама държавни служители, един от които е ръководителят на правния отдел на парламента Йон Креанга. Арестът му предизвика остра реакция от страна на Кремъл: Москва плаши Молдова, след като Кишинев задържа държавни служители заради руски шпионаж.

Не се споменава дали този случай е свързан с експулсирането на руски служител от посолството в Кишинев. По-рано обаче руското посолство в Молдова заяви, че молдовските власти се готвят да експулсират руски дипломати във връзка с дело за „държавна измяна“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес