Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мобилизация в Русия: Литва постави войските си в повишена бойна готовност

21 септември 2022, 15:45 часа • 4278 прочитания

Министерството на отбраната на Литва нареди да се приведат войските в повишена бойна готовност заради обявената днес частична мобилизация на територията на Руската федерация. Това съобщи в сряда, 21 септември, литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас в своя Twitter.

Той отбелязва още, че решението за привеждане на силите за бързо реагиране в повишена готовност е взето въз основа на това, че мобилизацията ще бъде извършена и на територията на Калининградска област, граничеща с Литва.

„Литовските сили за бързо реагиране са приведени в повишена готовност, за да предотвратят всякакви провокации от страна на Русия“, пише Анусаускас.

Освен това министърът посочва, че в отговор на обявената от руския президент Владимир Путин мобилизация ще бъдат увеличени доставките на военна техника за Украйна за противодействие на руската агресия. В същото време Анусаускас изрази мнение, че решението на Кремъл за мобилизация е закъсняло, тъй като Руската федерация изпитва недостиг на офицери и на военнослужещи на по-ниско ниво на подготовка наред със затрудненията си с осигуряването им на въоръжение.

„Това рисковано решение може да доведе до политически хаос“, каза литовският министър на отбраната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес