Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мирът е крехко цвете" и спомен за клането в Буча: Папата и Зеленски си размениха подаръци (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 13:57 часа • 534 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски и папа Франциск си размениха подаръци във Ватикана. Това се случи по време на тяхната среща в Апостолическиядворец, която продължи 35 минути, съобщава италианската информационна агенция ANSA.

След ауидиенцията папата подари на Зеленски бронзов плакет с разцъфнало цвете и надпис „Мирът е крехко цвете“. ОЩЕ: Зеленски пристигна във Ватикана, ето кой го посрещна (ВИДЕО)

От своя страна Зеленски подари на понтифика картина с маслени бои, изобразяваща ужасяващото клане в Буча, което руските военни извършиха в края на март 2022 г., в рамките на което бяха екзекутирани стотици цивилни украинци, чиито тела са били погребани набързо в плитки гробове. ОЩЕ: Как детски лагер в Буча се превърна в място за екзекуции на цивилни

Европейската обиколка на Зеленски

Срещата с главата на Римокатолическата църква е част от европейската обиколка на Зеленски. Украинският президент я започна след отлагането на срещата на върха в Рамщайн. Украинският президент ще проведе среща на върха на етапи, като е предвидил четири столици за 48 часа. ОЩЕ: Зеленски пристигна в Лондон за среща със Стармър и Рюте (ВИДЕО)

Целта е да получи важна политическа и военна помощ, с оглед на зимата, която има за цел да даде съдържание на неговия „план за победа“ като мост към втора мирна среща на върха. Той обаче изяснява, че „прекратяването на огъня“ не е „тема“ на масата на дискусиите тези дни и че Киев не желае да направи никакви отстъпки, още по-малко териториални, на Русия на Владимир Путин. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес