Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милост за мъжките пилета и прасета във Франция от 2022 година

19 юли 2021, 13:40 часа • 1461 прочитания

Франция ще забрани практиката за избиване на мъжки пилета от 2022 г. - практика, при която всяка година се убиват 50 милиона мъжки пилета, обяви земеделският министър Жулиен Денорманди.

Тази практика, заклеймена като варварска от групи за хуманно отношение към животните, гарантира само женските, бъдещите кокошки носачки, да се оставят живи. Франция, която поема ротационното председателство на Съвета на ЕС през януари 2022 г., ще настоява за подобна мярка на ниво ЕС, заяви Денорманди в неделя.

„Франция е първата страна в света, заедно с Германия, която прекратява убийството на мъжки пилета“, каза Денорманди в интервю за „Паризиен“.

Двете страни ще се опитат да убедят своите партньори от целия блок да забранят тази практика на Съвета на министрите на земеделието в ЕС в понеделник, добави той.

От 2022 г. животновъдите във Франция вместо това ще трябва да се оборудват с машини за откриване на пола на пилетата, преди да се излюпят. За да помогне на животновъдите да закупят оборудването, Франция ще отпусне субсидии на обща стойност 10 милиона евро.

Кастрацията на живи прасенца също ще бъде забранена от началото на 2022 г., добави Денорманди.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес