Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Месеци след атентатите в Париж се появи ключов разговор между атентаторите

20 април 2017, 06:30 часа • 1503 прочитания

Белгийски следователи са открили през февруари разговор между предполагаемия организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд и един от неговите изпълнители камикадзе Брахим Абдеслам. Разговорът е бил засечен с помощта на мобилен телефон, който е бил иззет от полицията девет месеца преди атаките, съобщи белгийският тв канал RTBF, цитиран от БГНЕС.

Този нов елемент се появи по време на изслушване при закрити врати на парламентарната анкетна комисия, която разисква как извършителите на атентатите от 13 ноември 2015 година в Париж и на 22 март 2016 година в Брюксел са успели да се укрият от разузнавателните служби и полицията.

Мобилният телефон на Абдеслам е бил иззет от брюкселската полиция по време на разследване за наркотрафик през февруари същата година. Тогава анализ на неговото съдържание не е разкрил нищо, което да е свързан с текущото разследване и нещата са останали дотам. След атаките в Париж през ноември 2015г. имената на двамата братя Абдеслам се появяват и следователите искат да преразгледат съдържанието на мобилния телефон на Брахим, но той бил изчезнал. Открит е през 2016 под купчина книжа в брюкселския комисариат на полицията, където Брахим е бил разпитван.

Нов анализ с по-добър софтуер позволява да бъде разкрит разговор във Facebook между Абделхамид Абауд и Брахим Абдеслам. “Нека Аллах те води по пътя на джихада и те дари с мъченичество" - така започва разговорът. По-нататък Абауд му дава указания да унищожи максимален брой неверници и да се присъедини към армията на аллах. Според белгийската телевизия разговорът датира от юли 2014 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес