Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел претърпя удар на изборите

13 май 2012, 20:32 часа • 3962 прочитания

Консервативната партия на германския канцлер Ангела Меркел претърпя голям удар на вот в ключовата германска провинция в Северен Рейн-Вестфалия.

Поражението идва преди съдбоносните парламентарни избори през 2013 г.

Първите прогнозни резултати от вота показват, че ХДС е събрал едва 25,5% подкрепа, като е загубил 9% от гласовете в сравнение с резултата, постигнат на изборите през 2010 г.

Това е най-лошият резултат за християндемократите в тази провинция – индустриалното сърце на Германия, където са разположени градовете Кьолн и Дюселдорф.

Шестнадесет месеца преди изборите за Бундестаг социалдемократите (ГСДП), които критикуват политиката на икономии на Меркел, си запазват управлението на най-населената провинция на Германия (18 милиона жители), като печелят допълнително близо 4% повече гласове спрямо 2010 г.

Досегашната коалиция ГСДП-Зелени ще продължи да управлява провинцията, тъй като Зелената партия получава 12% от гласовете.

Либералите от Свободната демократическа партия (Св.ДП), коалиционен партньор на Меркел на национално ниво и поддръжници на строгите икономии, събират 8,5% от гласовете или три пъти повече отколкото им даваха анкетите.

Пиратската партия е сигурна, че ще влезе в ландтага с 8% спечелени гласове.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес