Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел и Камерън искат бързо връщане на мигранти, САЩ говори на ЕС за тероризма

24 март 2016, 08:22 часа • 2620 прочитания

Нелегалните имигранти, проникнали в Гърция, трябва възможно най-скоро да бъдат върнати на турска територия. Такова мнение изказаха в телефонен разговор премиерът на Великобритания и канцлерът на Германия, съобщиха от "Даунинг стрийт", пише БГНЕС.

"Те (бел. ред. - Камерън и Меркел) обсъдиха споразумението между Турция и ЕС, постигнато в Брюксел миналата седмица, отбелязвайки, че неговото пълно и бързо осъществяване би имало ключово значение. Двамата се съгласиха, че връщането на мигрантите трябва да става бързо и че за Турция би било важно да продължи да предприема усилия да не се позволи на мигрантите да достигат до гръцките острови", се казва в съобщението.

Освен това Меркел и Камерън обсъдиха атентатите в Брюксел и изразиха общо мнение, че трябва да се прояви единство в знак на солидарност с белгийците и да се издигне единен фронт срещу терористичната заплаха. Те подчертаха и необходимостта от тясно сътрудничество в областта на сигурността, съобщиха от кабинета на британския премиер. Според решението на срещата на върха през март в ЕС всички нелегални мигранти, които са влезли в Гърция от 20 март, идвайки от Турция, ще бъдат връщани обратно. Британски правозащитници, включително "Амнести интернешънъл" подложиха това решение на остра критика, защото според тях нарушава правата на бежанците.

Терористичните атаки в Брюксел показват, че Европа е длъжна да полага по-големи усилия за борба с групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър в интервю за CNN.

"Събитията в Брюксел показаха на европейците, че както ние активизирахме усилията си за унищожаването на ИД в Сирия, Ирак и навсякъде другаде, така и те трябва да полагат повече усилия и да се присъединят към нас", каза Картър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес