Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Между 60 и 80 на сто от европейците са преболедували COVID

28 април 2022, 04:30 часа • 3014 прочитания

Между 60% и 80% от населението на ЕС е било заразено с COVID. Това сочат данните на Европейската комисия, цитирани от Ройтерс.

"Смята се, че между 60% и 80% от населението на ЕС е преболедувало коронавируса", каза европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес на пресконференция.

Агенцията за обществено здраве на ЕС смята, че доказаните и регистрирани случаи на вируса обхващат около 30% от европейското население, но ако се добавят необявените заразени, броят на случаите може да достигне 350 милиона, или около 77% от европейското население.

Заради спада в новозаразените ЕС вече намалява масовото тестване на хората, но Комисията предупреждава, че се очаква вирусът да продължи да мутира, затова страните трябва да имат разчертани планове за бързо налагане на локдауни и засилени ваксинации.

В документ, очертаващ стратегия за извънредната ситуация след пандемията, Брюксел призовава правителствата да продължат да настояват за имунизация на неваксинираните, особено на децата, до началото на новата учебна година през есента.

Коефициентът на имунизация е под 15% сред децата на възраст от 5 до 9 години - най-младата възрастова група, за която ваксините срещу COVID са разрешени в Европа. За сравнение над 70% от тийнейджърите на възраст от 15 до 17 години имат поставена ваксина. Комисията ще подкрепи и разработването на ново лекарство срещу Ковид, което е по-лесно за съхранение.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес