Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицинско оборудване и консумативи започват да пристигат в Украйна

14 март 2022, 11:44 часа • 1840 прочитания

Доставки на медицинско оборудване и консумативи, включително комплекти за оказване на първа помощ, са започнали да пристигат в Украйна, за да подкрепят здравната система, която страда от недостиг на на фона на руската инвазия. Това стана ясно от съобщение на Световната здравна организация (СЗО).

От СЗО добавят, че се работи с партньори за облекчаване на недостига на оборудване и медикаменти от критично значение като кислород, инсулин, хирургически консумативи, комплекти за преливане на кръв. Доставят се генератори на кислород и електричество, дефибрилатори, монитори, лекарства за анестезия, соли за рехидратация, марля и бинтове. Консумативите се разпространяват в координация с украинското министерство на здравеопазването и с подкрепата на център за поддръжка в съседна Полша.

"През предстоящите дни и седмици ще има постоянен приток от медицински консумативи като част от усилията за осигуряване на достъпа на хората до лекарства и медицински грижи от жизнено важно значение", заяви СЗО.

Тя отново осъди атаките срещу доставчици на здравни услуги и каза, че е потвърдила 31 такива атаки от началото на инвазията на 24 февруари до 11 март. Те са причинили смъртта на 12 души и са ранили 34, като осем от ранените и двама от убитите са били здравни работници. В момента агенцията проверява още атаки.

Русия отрича да взима цивилни под прицел и твърди, че провежда "специална операция" за разоръжаване и "денацификация" на Украйна.

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес