Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марионетките от "Вагнер" се информирали от Телеграм по време на метежа

12 юли 2023, 13:30 часа • 21489 прочитания

Руската служба на ВВС поговори с един от командирите на младшето звено на ЧВК "Вагнер", който заедно със своето подразделение е участвал в метежа на Евгени Пригожин и е стигнал от Луганск до Ростов на Дон. Мъжът условно е наречен Глеб.

Мъжът разказва, че на 23 юни рано сутринта е било заповядано да се съберат в колона и да тръгват, но без да им се казват никакви подробности. Също така бойците не са били известени за края на "Марша на справедливостта", а просто им е било заповядано да се върнат в Луганск. Какъв е бил планът бойците разбирали от Телеграм, както и всички останали.

Към Москва са се придвижвали други бойци заедно с Дмитрий Уткин (бел. ред. - де факто създателя на ЧВК Вагнер, който е лице на наемниците). Глеб допълва, че неговата колона се е насочвала към Ростов на Дан и не е срещала никаква съпротива, полицаите са им отдавали чест.

ОЩЕ: Милиардите на Пригожин: Какво ще му остане?

Сутринта на 24 юни неговото подразделение е блокирало управлението на ФСБ в Ростовска област. По-късно оттам излезли двама сътрудници и им предложили да се договорят. Нищо не се случва след това. 

За излизането от Ростов разбират от висшестоящия командир, който без обяснение съобщава за връщане в Луганск. Към този момент бойците вече са прочели, че наказателното дело срещу Пригожин ще бъде спряно, ако той "замине за Беларус", а бойците от ЧВК "Вагнер" няма да бъдат преследвани.

На никой не е било обяснено какво ще се случи с бойците от "Вагнер", просто им е казано да чакат.

"При мен идваха хора от подразделенията на народната милиция от (самопровъзгласилата се) ДНР и питаха какви са плановете и какво оръжие имам. Не бих сътрудничил с местните отряди. Не искам да подписвам договор с военното министерство и никой от познатите ми не е подписвал", споделя още Глеб.

Бойците от "основата" (тези, които отдавна са в групата) още в края на пролетта са получили устна заповед, че всеки, който говори с журналисти ще бъде "обнулен" (убит).

Глеб допълва, че повече не иска да участва във военните действия, но договорът му не е приключил и не може да си тръгне.

Къде е Пригожин?

Официалните власти на Русия все още не коментират местонахождението на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. На 6 юли Александър Лукашенко заяви, че "Това е само руска компания. Затова въпрос не е за мен. Доколкото съм информиран, бойците се намират в лагерите си. Що се отнася до Пригожин, той се намира в Санкт Петербург. Не е на територията на Беларус."

Журналисти от "Верстка" и Financial Times анализирали данните от полетите от Flightradar и съобщиха, че след метежа бизнес-джетът на Пригожин няколко пъти е летял в Беларус, но основно се е движил между Москва и Петербург. Според източник на New York Times изобщо не е ясно дали Пригожин е бил в Беларус.

Какво ще се случи с редовите наемници на "Вагнер" не се знае. До момента няма информация някой от тях да е подписал договор с военното министерство на Русия. Нищо не се знае и за предаването на тежкото въоръжение и самолетите, с които ЧВК "Вагнер" разполага на руските власти.

Руски опозиционер: Пригожин направи Путин на глупак, очакваме второто действие на този балет

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес