Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко преди пристигането на Си в Москва Киев настоя за изтегляне на руските войски от Украйна

20 март 2023, 12:25 часа • 2604 прочитания

Украйна настоява за изтегляне на руските сили от територията ѝ, заяви секретарят на Националния съвет по сигурност и отбрана на страната Олексий Данилов малко преди пристигането в Москва на китайския президент Си Цзинпин. Китай не споменава това условие в мирния си план.

"Формула за успешното изпълнение на китайския "Мирен план": Първата и най-важна клауза е капитулацията или изтеглянето на руските окупационни сили от украинска територия в съответствие с нормите на международното право и устава на ООН. С цел възстановяване на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", написа в Туитър Данилов.

Китай се опитва да се представи като възможен посредник в конфликта в Украйна. В края на февруари Пекин публикува документ от 12 точки, в който призовава Москва и Киев да "прекратят военните действия" и да проведат мирни преговори.

ОЩЕ: Путин и Си ще обявят "нова ера" в отношенията си, ще обсъдят и Украйна 

Но в плана никъде не се споменава изтегляне на руските войски от украинска територия, като вместо това се предлага прекратяване на "едностранните" санкции срещу Русия. Поради това Киев наблюдава днешното посещение на Си Цзинпин в Москва с опасение, че Пекин, който е стратегически съюзник на Кремъл, може да реши да доставя оръжие на Русия, като по този начин повлияе на изхода от войната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес