Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон и Путин потвърдиха желанието си ядреното споразумение с Иран да оцелее

25 май 2018, 06:00 часа • 5212 прочитания

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е обсъдил с президента на Франция Еманюел Макрон ситуацията след излизането на САЩ от споразумението с Иран за ядрената му програма. Той потвърди, че Русия е за запазване на споразумението, като не смята, че има основания за неговото отменяне.

"Нашата позиция е добре известна. Считаме, че сделката трябва да остане факт", каза Путин. Той припомни, че е провел среща с генералния директор на МААЕ, на която е било потвърдено, че Иран изпълнява поетите ангажименти по споразумението.

"Според мен последствията от евентуалното отменяне на това споразумение могат да бъдат много драматични, но ние приветстваме нагласите не само във Франция, но и в цяла обединена Европа за запазване на това споразумение. Разбираме, че това няма да е просто", каза Путин и подчерта, че Русия никога не е одобрявала и не е въвеждала едностранни санкции.

Иран трябва да запази ядреното споразумение и да изпълнява включените в него ангажименти, каза от своя страна Макрон по време на срещата си с руския президент. "Необходимо е да се направи така, и ние говорихме за това на срещата ЕС-Западни Балкани в София, че Иран неотклонно да изпълнява своите задължения в рамките на ядреното споразумение. И за да могат нашите компании да постигат прагматични споразумения със своите партньори, те трябва да запазят своите позиции, да осигурят икономическата си изгода и да запазят своето икономическо присъствие в Иран, независимо от американските санкции", заяви френският президент.

Макрон подчерта, че получената през последните дни информация от МААЕ е била позитивна. "В това отношение с президента на Русия имаме сходни позиции – искаме да запазим тези рамки за осигуряване на регионална сигурност", каза френският държавен глава. Той посочи, че по време на разговорите си с руския държавен глава е изразил и загрижеността си по други проблеми, свързани с Иран – като ядрената и балистична програма на страната след 2025г. и редица регионални въпроси. Той подчерта, че с президента на Иран Роухани вече има започнат диалог и той е възможен при условие, че всички се придържат към ангажиментите, съвместно одобрени през 2015 година /когато беше сключено споразумението/.

Путин каза още, че по време на преговорите с Макрон са обменили мнения и за ситуацията в югоизточната част на Украйна. "Акцентирахме върху важността на неотложното прилагане на Минските договорености за осигуряване на трайно и цялостно решение на украинската криза", подчерта руският ръководител.

По време на срещата между двамата са били обсъдени и актуални въпроси за руско-френските отношения, както и международни проблеми. Подписани са били и двустранни споразумения и търговски документи, каза още Путин. Става въпрос за включване на Total в проекта за направа на арктически завод за втечнен газ (Arctic LNG 2). Има и сключено споразумение и между "Росатом" и френската държавна агенция за ядрена безопасност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес