Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мадрид против да се бойкотират каталунски продукти

12 декември 2017, 14:33 часа • 1102 прочитания

Мадрид се обяви против бойкота на каталунски продукти заради политическата криза в региона. Тази позиция изрази вицепремиерът и министър на териториалното развитие Сорая Саенс де Сантамария.

„Това е ирационално, противоречи на нашите икономически, емоционални и социални връзки”, посочи вицепремиерът.

Сантамария каза, че „никой не трябва да плаща за последиците от политическата безотговорност на бившето сепаратистко правителство” на автономната област.

Вицепремиерът обяви, че Народната партия е подела инициатива, насочена към „насърчаване на всички испанци да ползват каталунски продукти”.

На 27 октомври парламентът на Каталуния прие резолюция за провъзгласяване на независима република. Сенатът на Испания одобри искането на Мадрид за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничаване на самоуправлението на Каталуния, предаде БГНЕС.

След това премиерът Мариано Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване от длъжност на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон и членовете на неговото правителство. Освен това, премиерът разпусна регионалния парламент и насрочи избори в Каталуния на 21 декември.

Заради кризата почти една четвърт от испанците извън Каталуния спряха да купуват продукти, произведени в автономната област.

В. „Расон” съобщи, че още 21% от испанците също обмислят да се присъединят към този бойкот.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес