Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ: Взети са мерки за сигурността на АЕЦ "Запорожие"

15 юни 2023, 23:20 часа • 2025 прочитания

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия днес заяви, че са предприети "редица мерки" за стабилизиране на ситуацията в контролираната от руските войски атомна централа в Запорожие, Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция РИА новости.

По време на посещението си в централата, която се намира в близост до фронтовата линия, Рафаел Гроси е цитиран и от агенция ТАСС да казва, че инспекторите на МААЕ ще останат в централата. 

"Имаме политическо споразумение, което беше формулирано в Съвета за сигурност на ООН. Постигането на писмено споразумение би било нереалистично на този етап, защото, както знаем, не се водят мирни преговори или преговори за прекратяване на огъня между воюващите страни."

Посещението му следва катастрофалния инцидент миналата седмица с намиращия се наблизо огромен язовир "Каховка", който застраши резервоарите, от които реакторите получават вода за охлаждане. РИА цитира думите на Гроси, че ситуацията в Запорожие е "сериозна", но че нивото на охлаждащата вода остава достатъчно.

Гроси многократно е призовавал за прекратяване на сраженията в близост до Запорожката АЕЦ , за да се избегнат всякакви катастрофални инциденти. Шестте реактора на централата в момента са спрени, пише БТА. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела на съоръжението, припомня Ройтерс.

Още по темата Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес