Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко заплаши с евентуална война, ако Русия се опита да анексира Беларус

25 октомври 2024, 09:47 часа • 3056 прочитания

Беларус не може да стане част от Русия. Това категорично заявление направи беларуският президент Александър Лукашенко в отговор на въпрос "Какви са перспективите и предизвикателствата, пред които е изправена сега нашата съюзна държава (Русия и Беларус - бел.ред.)?".

Ако такъв опит бъде направен, според него това би довело до война. Изобщо да се поставя въпросът за бъдещо влизане на Беларус в състава на Руската федерация според него би било равносилно на война.  

Така Лукашенко коментира появяващи се на места изявления от руска страна, според които поради факта, че Русия е по-голяма като територия и с по-силна икономика, следвало Беларус постепенно да се върне в състава й както бе по времето на СССР.

Още: Лукашенко за началото на войната: След ученията Путин искаше да прибере войските си през Киев, но те го провокираха

"Така се случи, не по наша вина, че имаме две държави. Две суверенни държави: Беларус и огромната Русия. Това е неумолим закон на нашето време. Затова всякакви приказки за това, че има империя и сателит, че трябва да се влезе в състава на Русия и т.н... Поставете се на мое място", каза Лукашенко в интервю за "Известия".

"Вие сте по-малки, ние сме по-големи и нашата икономика е такава и такава. Ние ще ви помогнем, а по-нататък вие се присъединявайте към Русия. Така не можете да поставяте въпроса. Това е невъзможно и неосъществимо. Боя се дори да кажа, но това ще е война. Вие виждате отношенията ни с Путин - много преговори, контакти, лични и т.н. И никога между нас така не е бил поставян този въпрос", каза Лукашенко.

Според него "във високите кръгове"“ в Русия на някои им се иска Беларус да стане част от Русия.

Но държавата Беларус "утре ще бъде унищожена" ако се присъедини към Русия - "това не мога да направя и никой не ме е упълномощил да го направя, това е първо. И второ, всяко движение на който и да е политик в тази посока - той просто ще бъде свален от беларуския народ", добави Лукашенко.

Още: Путин: Само който не познава историята на Русия, може да си мисли, че може да ни победи

Затова по думите му Москва и Минск в рамките на съюзната държава можело да изградят отношения, "които да са по-близки и по-силни, отколкото ако сме в една единна държава".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес