Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко призова да не героизират банкерите на Белгазпромбанк

19 юни 2020, 15:59 часа • 1610 прочитания

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди, че властите ще реагират на всякакви незаконни масови акции и призова гражданите да не превръщат в герои арестуваните по делото Белгазпромбанк. Държавният глава отправи лично това послание по време на днешното съвещание по въпросите на банковия сектор, съобщи ТАСС.

Лукашенко заяви, че има факти, които свидетелстват за извършени валутни машинации в банката. В рамките на половин или цял ден – предстои да се уточни, Белгазпромбанк променила банковия курс, за да могат служителите ѝ да купят долари по по-нисък курс, а вечерта курсът бил върнат обратно. Националната банка не е реагирала на това. Имало случаи, при които хора са получавали от тази банка потребителски кредити с под 4 % лихва, а когато са връщали кредита, се оказало, че им е начислена 80 % годишна лихва.

„Мошениците са обирали хората и са изнасяли парите в Латвия“, заяви Лукашенко.

Президентът отправи предупреждение до онези, които се опитват да дестабилизиран страната, участвайки в несанкционирани мероприятия, и ги помоли да не принуждават властта да предприема ответни мерки.

На 11 юни дирекцията за финансови разследвания на Комисията за държавен контрол заведе срещу Белгазпромбанк наказателно дело за отклоняване от плащане на данъци в особено големи размери и за легализиране на средства, получени от престъпна дейност.

Бившият директор на банката и кандидат за президент на Беларус Виктор Бабарико заяви, че акцията има политически характер.

На 18 юни Бабарико беше задържан като пряк организатор и ръководител на противоправните действия на банката. Заедно с него беше арестуван и синът му Едуард, който оглавява предизборния щаб на баща си.

По делото на Белгазпромбанк са арестувани 20 човека.

Генералният прокурор на Беларус повдигна днес обвинение по член от Наказателния кодекс за създаване на престъпна организация или участие в нея, предвиждащ до 15 години лишаване от свобода.

Европейският съюз реагира и призова властите в Беларус незабавно да освободят Виктор Бабарико и сина му и да осигурят реални конкурентни условия по време на предизборната кампания.

В публично оповестена позиция на ЕС се подчертава, че разследването трябва да бъде безпристрастно и без политически натиск. Евросъюзът призова да бъдат освободени „всички задържани активисти“, да не се допуска лошо отношение към тях в ареста и да бъдат спазвани в пълен обем правата на човека и международните ангажименти.

Президентските избори в Беларус трябва да се проведат на 9 август.

Вижте още:

Лукашенко обяви, че е предотвратил преврат срещу него

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес