Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон се готви за Brexit, почва нова серия от преговори с ЕС

30 август 2019, 08:08 часа • 3149 прочитания

Британското правителство предоставя 3 милиона паунда за оказване на помощ за оформяне на документите на британците, живеещи в ЕС след Брекзит, съобщи Министерството на външните работи на Великобритания.

Засега Великобритания трябва да напусне ЕС най-късно на 31 октомври. След това всички граждани на ЕС, които живеят във Великобритания и британците, които живеят в ЕС, трябва да се регистрират и да получат статут на постоянно пребиваващи. За целта е необходимо да се подаде заявление, да се попълни и изпрати въпросник до миграционните служби и да се преминат на биометрични процедури.

"Ще бъдат подпомогнати британски граждани, живеещи в ЕС, които може да имат затруднения при попълването на необходимите документи за статут на пребиваващи. Правителството ще отпусне 3 милиона паунда за финансиране на благотворителни и доброволчески организации, които ще информират британските граждани, живеещи в ЕС, за необходимостта от регистрация като пребиваващ в ЕС и ще ги подпомагат при подаване на заявления", казаха от външното министерство на Острова.

В страните от ЕС живеят повече от милион британци. Британското правителство планира да се съсредоточи върху помощта към онези, на които ще е трудно да получат статут на пребиваване по някаква причина: пенсионери, хора с увреждания, тези, които живеят в отдалечени райони или се нуждаят от преводачески услуги. Организациите, желаещи да предоставят такива услуги, могат да кандидатстват за финансиране от Британското външно министерство до 19 септември.

Междувременно Лондон обяви, че британските преговарящи по Brexit ще се срещат с колегите си от ЕС два пъти седмично през септември.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври без споразумение със Съюза, освен ако британското правителство не успее да получи одобрението на британския парламент за сделката от времето на Тереза Мей, която три пъти беше отхвърляна - или ако не договори нова сделка.

Борис Джонсън иска предпазната клауза за Северна Ирландия и нейните резервни разпоредби относно ирландската граница да бъдат премахнати напълно - единственото нещо, което депутатите посочиха, че са готови да подкрепят. Става въпрос за искането на ЕС границата да остане отворена, независимо дали Великобритания ще сключи търговска сделка с ЕС след излизането си, като Брюксел прокарва текст, в който няма срок колко дълго да остане отворена границата.

"Готови сме да работим по енергичен и решителен начин, за да постигнем сделка", каза Джонсън.

Главният преговарящ за Brexit на Борис Джонсън е Дейвид Фрост. Към него в Брюксел ще се присъединят различни служители в зависимост от дневния ред на разговорите, включително експерти по митниците, регулаторните въпроси и търговската политика, заяви правителството в Лондон.

"Досегашните дискусии показват, че двете страни остават на разстояние по ключови въпроси, но и че двете страни са готови да работят усилено, за да намерят път. Екипите възнамеряват да преодолеят редица проблеми, включително безизходицата около предпазната клауза. Премиерът беше категоричен, че няма да има нова сделка, освен ако споразумението за оттегляне не бъде отворено отново и не бъде отменена предпазната клауза", се казва в изявление на говорител от офиса на Джонсън.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес