Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон санкционира мениджмънта на "Росатом" и шефове от руския военен сектор

24 февруари 2023, 10:30 часа • 1082 прочитания

Външното министерство на Великобритания обяви нов пакет санкции срещу Русия на 24 февруари – деня, на който се отбелязва годишнината от началото на войната на Владимир Путин в Украйна. Наказателните мерки засягат 92 лица и предприятия от Руската федерация, включително ръководството на държавната ядрена компания „Росатом“.

Новите санкции на Лондон забраняват износа на всички стоки, които до момента Украйна е открила, че Русия използва на бойното поле. Наказателни мерки са наложени и на близки съюзници на Путин, включително на бившия му началник на службата за сигурност и на изпълнителния директор на "Северен поток 2".

Сред стотиците санкционирани стоки са части за самолети, радиооборудване и електронни компоненти, които могат да бъдат използвани от руския военнопромишлен комплекс, включително при производството на дронове.

Военното разузнаване на Обединеното кралство смята, че недостигът на компоненти в Русия в резултат на санкциите вероятно вече се отразява на способността на страната да произвежда оборудване за износ като например бронирани машини, бойни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана. В резултат на това е много вероятно ролята на Русия като надежден износител на оръжие и нейният военнопромишлен комплекс да бъдат подкопани от международните санкции, пише в официалното съобщение на външното министерство на Великобритания.

"Днешните мерки ще им навредят още повече, подкопавайки военната машина на Путин, на която вече се налага да мобилизира танкове от съветската епоха и да вади нискокачествени чипове от фризери", гласи изявлението на Лондон.

Санкции са наложени освен на висши ръководители на "Росатом", така и на шефове на двете най-големи руски отбранителни компании, четири банки и други представители на руския елит.

"Росатом" има дълбоки връзки с руския военнопромишлен комплекс - включително чрез Александър Новак, който е член на Надзорния съвет и заместник министър-председател в администрацията на Путин. Съобщава се, че държавната фирма доставя на производителите на оръжие технологии и материали, необходими за снабдяване на руската фронтова линия, включително на отбранителни фирми, които са подложени на санкции.

Ето кого още засягат наказателните мерки:

- 34 ръководители, свързани с двете най-големи руски отбранителни компании "Ростех" и "Алмаз-Антей" - държавна руска компания, специализирана в производството на ракети земя-въздух и огнестрелни оръжия за самолети;

- 6 руски юридически лица, участващи в производството или ремонта на военно оборудване за въоръжените сили на Русия, включително авиацията и флота;

- 5 високопоставени ирански ръководители в Qods Aviation Industry - дружеството, произвеждащо използваните от Русия дронове в Украйна.

Обединеното кралство също така обявява нови големи търговски мерки, които подкопават руската военна машина и намаляват финансите на Путин. Наред със забраната за износ на продукти, за които е установено, че се използват от Русия на бойното поле, Обединеното кралство ще забрани и вноса на 140 стоки, включително железни и стоманени продукти, преработени в трети държави.

Очаква се днес да бъде обявен и десетият пакет санкции на ЕС срещу Русия. Блокът не предвижда наказателни мерки за руската ядрена индустрия.

ОЩЕ: 10-ият пакет санкции на ЕС е факт: Удар по пропагандата на Путин и по иранските дронове

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес